Búrky priniesli výdatné zrážky a množstvo bleskov

Peter Minárik
Sériu horúcich dní ukončil včerajší prechod studeného frontu. Ten priniesol výrazné búrky a potešili aj intenzívne zrážky.

Extrémne horúce počasie, ktoré niekoľko dní prinášalo na naše územie teploty, ktoré sa šplhali až nad +35°C prerušila séria búrok, ktorá sa od štvrtka vyskytovala na našom území. Búrky sa vyskytli najmä na strednom Slovensku. Včera však zasiahli aj východ.

Búrky sa tvorili ako na fronte, ktorý postupoval v priebehu včerajšieho dňa, tak aj pred samotným frontom v teplom, vlhkom a instabilnom vzduchu. Tieto búrky boli nebezpečnejšie, nakoľko boli nečakané. Svedčia o tom mimoriadnosti počas uplynulých dní.

 

V piatok zasiahol blesk českú turistku v okolí Rozsutca a včera zabíjal blesk na východe Slovenska. Táto vlna búrok má tak na našom území dve obete.

Zatiaľ čo búrky sa vyskytovali najmä na strednom a východnom Slovensku, tak západné Slovensko obišli.

Za to môže niekoľko faktorov. To, že sa tu búrky nevyskytli vo štvrtok a v piatok má svoju príčinu v orografii daného územia. Počas týchto dní sa totiž kopovitá oblačnosť tvorila v instabilnom prehriatom vzduchu v rámci horských oblastí a keďže západ je rovinatá oblasť tak sa nemali búrky kde inicializovať. Včerajšie búrky, ktorých hlavným spúšťačom bol studený front zasa západné Slovensko obišli, pre mnoho limitujúcich faktorov. Výraznejšej destabilizácii vzduchu zabránila ranná a dopoludňajšia oblačnosť spoločne so zrážkami. Búrky tak mali problém s iniciáciou a nakoľko front nepriniesol výraznejšiu dynamiku, tak sa búrky nevytvárali.

blesková aktivita za uplynulých 24 hodín, zdroj: lightningmaps.org

 

Búrky priniesli za uplynulých 24 hodín aj intenzívne zrážky. Na strednom a na veľkej časti východného Slovenska už určite nemôžu hovoriť o suchu. Spadlo tu lokálne aj viac ako 50 mm zrážok. Najviac napršalo na krajnom východe. V Remetských Hámroch eviduje zrážkomerná stanica až 67 mm, pričom až 60 mm spadlo len za tri hodiny. Podľa radarových záberov však v okolitej oblasti spadlo výrazne viac. Intenzívne búrky sa tu tvorili niekoľko hodín v tzv. train effectu, teda neustále sa produkovali nové a nové búrkové bunky, ktoré sa presúvali tým istým územím. V tejto oblasti mohlo spadnúť aj viac ako 100 litrov zrážok na jeden štvorcový meter pôdy.

výrazné zrážky prišli najmä na stred a východ Slovenska, zdroj: SHMÚ.sk

Front priniesol zrážky aj na západné Slovensko, ale sucho neukončili. V okolí Bratislavy spadlo okolo 8 mm, na zvyšku západného Slovenska zväčša do 5 mm.

Nasledujúce sni prinesú pokojnejší charakter počasia s príjemnejšími teplotami do +30°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd