Cez víkend vyjde slnko a teploty pôjdu výraznejšie nahor

Peter Minárik
Po depresívnom, sychravom počasí nás cez víkend konečne čaká pozitívna zmena. Teploty pôjdu nahor a zmenší sa aj oblačnosť.

Záver pracovného týždňa prináša na celé naše územie zamračené a upršané počasie. Počasie na našom území je aktuálne pod vplyvom výraznej tlakovej níže, ktorá sa pomaly vypĺňa nad Nemeckom. Okolo tejto tlakovej níže sa pohybuje rozsiahle zrážkové pole. To prinieslo už na západ intenzívne zrážky. Predovšetkým na Ponitrí a na Považí spadlo 40 až 70 mm zrážok. Takéto výdatné zrážky dvíhajú hladiny vodných tokov na prítokoch Váhu a Oravy.

Cez víkend príde zmena

Sobotňajšie počasie opäť rozdelí naše územie na dve časti. Vo východnej polovici územia bude prevládať prevažne oblačné až zamračené počasie a naďalej bude pršať. Pomaly sa však od juhozápadu začne presadzovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Už v noci na sobotu sa od západu začne oblačnosť zmenšovať a na západe sa počas dňa môže ukázať aj slnko. Denné teploty pôjdu v sobotu nahor na +7 až +12°C, ale na juhozápade môže byť pri slnečnom počasí až do +15°C.

V nedeľu by už pršať na celom území nemalo. Očakáva sa prevažne slnečné počasie, pri ktorom teploty vystúpia na +10 až +15°C. V nižších polohách sa však môže vyskytovať hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať aj po celý deň.

Nedeľňajšie teploty by sa už mali udržiavať o zhruba 1°C nad hranicou dlhodobého priemeru.

Ešte teplejšie bude na začiatku týždňa

Vplyv tlakovej výše sa na začiatku budúceho týždňa bude výraznejšie presadzovať a dostaneme sa do inverzného charakteru počasia. Ak si chcete užiť slnka, tak sa treba vydať na naše hory. V nížinách bude zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Oblačnosť sa však aj tu počas dňa môže zmenšiť a pri slnečnom počasí by teploty mohli stúpať až k +18°C. Pohľad na mapu teplotných anomálii hovorí za všetko. V utorok sa očakávajú na našom území teploty, ktoré môžu byť až o 7°C nad hranicou dlhodobého priemeru na súčasnú ročnú dobu. 

Po sychravom a daždivom počasí nás tak konečne čakajú stabilnejšie dni so slnkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd