Chorvátsko sužujú jedny z najhorších požiarov v histórii

Ľubomír Franko
Dovolenku v Chorvátsku komplikujú požiare a silný vietor

Nepriaznivé počasie vypuklo v závere pracovného týždňa a počas soboty v oblasti Chorvátska. Do oblasti južného Jadranu sa nasunula hlboká tlaková níž a naopak, na Balkánom sa usadila oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Takéto podmienky nahrávali vzniku obdobného vetra, na pobreží Jadranu známeho ako Bóra. 

Situáciu komplikovala Bóra

Bóra je najsilnejšia v noci, keďže okrem výrazného tlakového gradientu vplýva na silu vetra aj takzvaná "bríza". Keďže voda má vyššiu tepelnú kapacitu ako zemský povrch, dokáže absorbovať aj viac tepla a slnečného žiarenia. O bóre sa dočítate viac tu. Brízu pozorujeme cez deň aj v noci.

Po východe slnka sa pobrežie ohrieva rýchlejšie ako voda a teplý prehriaty vzduch stúpa nahor. Vzduch, ktorý vystúpi do výšok neskôr padá naspäť k zemskému povrchu, no už v oblasti mora, kde sa ochladzuje. Nad pobrežím tak vzniká tlaková níž a nad morom tlaková výš. Z dôvodu vyrovnávania tlakov sa tento chladnejší vzduch vracia naspäť na pobrežie. Táto cirkulácia prebieha stále dookola. 

Po západe slnka má voda vyššiu energiu a dokáže "vyžiariť" viacej tepla ako pobrežie. Cirkulácia sa tak otočí a vietor fúka od pobrežia smerom k moru. Vietor je v noci o to silnejší, čo je more teplejšie.

Bríza tak počas noci prispieva bóre, ktorá fúka od severozápadu, čiže od pobrežia k moru. Spolu sa tieto sily sčítajú a vytvárajú silný nárazový vietor. Zo soboty (15.7.2017) na nedeľu boli zaznamenané v Chorvátsku aj výrazné nárazy vetra. Napríklad na Makarskej namerali náraz s rýchlosťou 112 km/h, Šibeník hlásil 79 km/h a stanica Split Marjan 72 km/h.

Chorvátsko zasiahli aj silné horúčavy, napríklad v Dubrovníku padol aj historický teplotný rekord pre mesiac júl. Teploty zo soboty na nedeľu v mnohých oblastiach pobrežia Jadranského mora neklesla pod +20°C. Najteplejšia noc bola v Dubrovníku, kde teplota neklesla pod +23°C. V nedeľu sa mierne ochladilo, no maximálne denné teploty zostali na úrovni okolo +30°C.

Vysoké teploty a silný nárazový vietor napomáhali požiarom

Vysoké teploty a silný nárazový vietor poriadne "vysušovali" vzduch na východnom pobreží Jadranského mora. V oblasti začalo vznikať niekoľko menších požiarov, ktoré sa vplyvom silného vetra rozširovali veľmi rýchlo. Už v nedeľu večer vypukol obrovský požiar neďaleko známej dovolenkovej destinácie - mesta Split. Obrovský požiar zachvátil oblasť okolo pobrežia dlhú približne 20 kilometrov. Oheň zničil najmenej 6 domov a zranil niekoľko ľudí. Z požiarom bojuje niekoľko stoviek hasičov a dobrovoľníkov. Samotný požiar a dym z neho pochádzajúci zachytili aj družice z vesmíru. 

Požiare sa však nevyskytujú len v oblasti Splitu. Dva väčšie vznikli takisto juhovýchodne až východne od Zadaru. Naši fanúšikovia nám zaslali niekoľko fotografií stúpajúceho dymu z požiarov, ktoré zachytili zo širokého okolia. Prinášame vám ich nižšie vo fotogalérii.

Situácia čo sa týka vetra by sa počas najbližších dní mala zlepšiť. Vysoké teploty však v oblasti zostanú a dokonca ešte narastú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd