Náhla prívalová povodeň zaplavila rodinné domy a záhrady

Peter Minárik
Prívalové povodne v priebehu včerajšieho Slovenska zasiahli niektoré obce na Slovensku.

Najvýchodnejšiu liptovskú obec Važec zasiahla dnes popoludní nečakaná prívalová povodeň. Vyliata voda z troch tamojších potokov zaplavila železničnú stanicu, suterény viacerých rodinných domov a záhrady.

 

„Krátko predtým nič nenasvedčovalo, že by nás mohlo zasiahnuť niečo takéto. Lokálne dažďové zrážky vo Vysokých Tatrách sa doslova zliali do potokov, ktoré pretekajú našou obcou. Ich korytá nestačili, voda sa vyliala z brehov a dostala sa do domov a záhrad,“ informoval TASR zástupca starostu Miroslav Ilavský.

 

O rozsahu škôd je podľa neho predčasné hovoriť, lebo pokračujú záchranné práce. „Pomáhajú nám profesionálni hasiči zo staníc v Liptovskom Hrádku a Liptovskom Mikuláši. Voda trochu opadla, ale zostávame v plnej pohotovosti a snažíme sa čistiť zanesené korytá potokov,“ dodal zástupca starostu Važca.

 

Povodeň aj na juhu

Obec Svätý Peter v okrese Komárno prekvapil dnes medzi 15.30 a 16.30 h dážď, aký si nepamätajú ani jej najstarší obyvatelia. Pokojný potok Džindža sa rozrástol na veľkú rieku. Voda sa valila z okolitých kopcov a dedinu rozdelila na dve časti, informoval TASR starosta Svätého Petra Jozef Jobbágy.

 

„V poobedňajších hodinách bola hlavná cesta vo Svätom Petre uzavretá. Za krátky čas napadlo 84 mililitrov vody, predtým v noci u nás napršalo 26 mililitrov,“ konštatoval starosta. Zasiahnutá bola celá oblasť, Mudroňovo, Marcelá, Modrany, Dulovce. „Hospodári registrujú veľké straty v rastlinnej výrobe. K zraneniam osôb nedošlo,“ uviedol Jobbágy.

Dážď spôsobil tejto oblasti už aj v minulosti veľa nepríjemností. „Situáciu budeme musieť prioritne riešiť. Problém je v tom, že okolité kopce nie sú majetkom obce, dotáciu na vyriešenie situácie môžeme dostať až po usporiadaní majetkovoprávnych vzťahov,“ uzavrel.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd