Studený front prinesie v pondelok búrky a preruší vlnu teplého počasia

Peter Minárik
Od utorka panuje na našom území slnečné počasie pod kontrolou tlakovej výše. Zmenu však v pondelok prinesie studený front. Nie však nadlho.

Z východného Atlantiku sa cez strednú Európu ďalej na východ počas tohto týždňa presúvala tlaková výš, ktorá do mnohých štátov Európy priniesla jednotné, prevažne jasné počasie. Tlaková výš priniesla nielen vlnu slnečného, ale aj teplého počasia. Na Britských ostrovoch zaznamenali najteplejšie dni tohto roka a v Nemecku zaznamenali augustové teplotné rekordy.

Teploty sa aj u nás šplhali až k hranici +30°C, čo je na súčasnú ročnú dobu o niekoľko stupňov nad dlhodobým priemerom. Komu tieto slnečné a teplé dni vyhovujú, tak sa môže tešiť. Už od utorka sa vrátia, ale v pondelok cez naše územie prejde studený front.

V pondelok sa ozvú aj búrky

Od severozápadu začne počas pondelka postupovať cez naše územie studený front. Ten však nebude príliš výrazný a neprinesie výrazné zrážkové úhrny.

Už od rána začne na severozápade a západe oblačnosť pribúdať. Pred studeným frontom vyvrcholí do našej oblasti prílev teplého vzduchu, ktorý sa ešte počas pondelka bude labilizovať a najvhodnejšie podmienky na búrky budú na severozápade. Front by však mal priniesť len miernu dynamiku a to znamená, že intenzívnejšie sprievodné javy by sa pri búrkach nemali vyskytovať.

Popoludní treba najmä v oblasti západnej časti Podunajskej nížiny, na Záhorí, na Považí, na Ponitrí a na Orave a Kysuciach počítať s možnými prehánkami alebo búrkami.

V priebehu večera a noci by sa prehánky a búrky mali presunúť cez sever, ďalej na východ. Najvýraznejšie zrážky však front prinesie práve do severozápadných okresov Slovenska. Na zvyšku územia by zrážkové úhrny mali byť zanedbateľné.

Od utorka návrat slnečného počasia

Front už v utorok začne strácať vplyv na počasie na našom území. Prevládať bude premenlivá oblačnosť s teplotami do +28°C. Od západu sa začne nasúvať nad naše územie výbežok vyššieho tlaku, ktorý bude súvisieť s ďalšou tlakovou výšou.

Tá sa začne v nasledujúcich dňoch presúvať cez našu oblasť, a tak posledný augustový a prvé septembrové dni budú opäť v podobnom duchu ako uplynulé dni. Čaká nás tak ďalšia vlna slnečného a teplého počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd