V noci udierali efektné blesky. S búrkami počítajte aj dnes

Peter Minárik
Po nočnej bleskovej šou na západe a juhu územia sa dnes búrky presunú ďalej.

Počasie na našom území ovplyvňuje postupujúci frontálny systém. Ten je súčasťou výraznej oblasti nižšieho tlaku so stredom nad Nemeckom. Frontálny systém sa počas dnešného dňa bude nachádzať nad východnou polovicou územia, a tak predovšetkým tu treba počítať s búrkami.

Búrky sa počas včerajšieho dňa vyskytovali v Nemecku a to vo výraznej intenzite. Len nad Nemeckom udrelo okolo 200 000 bleskov a nemeckí meteorológovia vydávali najvyššie výstrahy 4.stupňa. Búrky najmä v Bádensku-Württembersku mali ničivú silu. Vyskytli sa tu prívalové povodne, ktoré vyvolali prudké zrážky. Za hodinu spadlo v niektorých oblastiach toľko, čo tu spadne za celý máj.

Počas večera sa búrky začali tvoriť aj na severozápade Maďarska a pred polnocou postúpili nad naše územie. Búrky sa spočiatku pohybovali od juhu smerom na sever, ale postupne zmenili svoj smer na severovýchodný.

Animácia nočných búrok z pohľadu detekcie bleskov, zdroj: blitzortung.org

Búrky boli najmä v oblasti Komárna, Štúrova a Veľkého Krtíša veľmi intenzívne a prinášali krupobitie a silný vietor. Pri búrkach v Podunajskej nížine spadlo aj 20-30 mm zrážok. Nočné búrky však boli príznačné predovšetkým svojou výraznou bleskovou aktivitou.

Búrky očakávajte aj dnes

Aj počas dnešného dňa treba počítať s výraznou búrkovou činnosťou. Tá sa vyskytne predovšetkým vo východnej polovici Slovenska. Dnešné búrky budú sprevádzané opäť prívalovými zrážkami, ale na východe nie je vylúčené ani krupobitie. Podvečer sa búrky môžu objaviť aj na západe Slovenska.

Pozitívnou správou však je, že extrémne búrky, aké sa včera vyskytli v Nemecku a mohli by tu úradovať aj dnes sa u nás neočakávajú.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd