Zima 2015/2016 bude upršaná a teplá ?

Peter Minárik
Meteorologické leto končí 31. augusta, teda už o pár dní. Čo nás čaká nasledujúce mesiace ? Aká bude jeseň a bude zima zasnežená ?

Hneď na úvod článku treba povedať, že na tieto otázky nie je možné presne odpovedať. Každopádne tieto otázky sa začnú objavovať čoraz častejšie. O tom ako bude za pár mesiacov vedia veľmi dobre napísať ,,kadejaké,, média, ktoré ochotne prevezmú všelijaké výroky amerických alebo francúzskych meteorológov. Je na každom z Vás, či týmto médiám budete veriť. Každopádne isté je len to, že to aké budú Vianoce 2015 Vám nepovieme ani my, ale môžeme Vám to načrtnúť.

 

Existujú rôzne klimatologické predpovedné modely. Tie Vám síce presne nepovedia ako bude na Vianoce alebo na Silvestra, ale vedia načrtnúť predpokladaný vývoj vzhľadom na doterajší a aktuálny vývoj na našej planéte. Jeden taký model sa volá CFS-Climate Forecast System, ktorý je prevádzkovaný National Centers for Environmental Prediction. Tento numerický model pravidelne predikuje očakávaný dlhodobý vývoj na planéte v porovnaní s doterajším vývojom. Je tak možné načrtnúť, či sa očakáva na danom území teplotne nadpriemerné alebo zrážkovo podpriemerné počasie.

Aktuálny výstup naznačuje, aká by mohla byť jeseň a zima nad Európou:

JESEŇ 2015:

Podľa najnovších výpočtov by obdobie od začiatku septembra až do konca novembra malo byť v našej oblasti teplotne a zrážkovo priemerné, i keď konkrétne na našom území môže byť zrážok o niečo menej:

Jeseň by tak na základe týchto analýz mala byť celkom normálna. Ak však do úvahy zoberieme doterajší vývoj, tak vzhľadom na existujúci zrážkový deficit, najmä v oblasti východného Slovenska, by sucho mohlo pokračovať.

 

ZIMA 2015/2016:

Očakávaný vývoj na tohtoročnú zimu moc nepoteší fanúšikov studeného a zasneženého počasia. Faktom je, že oblasti severného Atlantiku ako aj Arktídy, kde sa vo väčšej miere topia okraje ľadovcov sú vlhšie a teplejšie. To by sa práve mohlo prejaviť počas zimy. Naznačujú to aj sezónne predpovede, ktoré počítajú v Európe s teplotne nadpriemernou zimou, ktorá by mala byť aj zrážkovo nadpriemernou.

Sezónna vyhliadka tak neznie príliš optimisticky pre nádielku snehu v nížinách, avšak ju ani nevylučuje. Prechodné vpády chladnejšieho a vlhšieho vzduchu môžu priniesť výraznejšie prídely snehu, ktorý by sa však ale nemali dlhodobejšie udržať.

 

Ako to teda vyzerá s blížiacou sa jeseňou a zimou sme Vám priblížili. Avšak aj tieto sezónne vyhliadky sa každých 10 dní menia a tak nie je vylúčené, že z očakávanej zrážkovo a teplotne nadpriemernej zimy sa o mesiac môže stať zima teplotne výrazne podpriemerná a na sneh veľmi nadpriemerná.

Niekedy je problém predpovedať počasia na tri dni vopred, a tak aké budú tohtoročné Vianoce budeme vedieť odpoveď až tesne pred nimi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd