PRVÉ INFO: Na Slovensko sa vo štvrtok priženie výrazný búrkový systém. Opäť počítajte so silnými búrkami

Peter Minárik

Počasie sa opäť upokojilo, ale pokojné počasie nevydrží dlho. Naše územie už čoskoro zasiahne ďalšia vlna búrok, ktorá sa preženie celým našim územím a pravdepodobne pôjde o najvýraznejšie búrky tohto týždňa. Pred nami je búrlivý štvrtok.

Začiatok týždňa začal v našej oblasti mimoriadne nepriaznivo. V pondelok cez naše územie postupoval studený front, ktorý priniesol aj na naše územie búrky. Tie boli sprevádzané zosilnením zrážok a vetrom, ktorý však našťastie na našom území nenapáchal žiadne škody.

Takéto šťastie však nemali všetci. Južnú Moravu, neďaleko našich hraníc zasiahli podvečer silné búrky, pričom v oblasti išlo o supercelárnu búrku. Vo viacerých dedinách na slovensko-českej hranici zaznamenávali silný vietor a zrážky. Išlo o lokálne downbursty, ktoré spôsobili menšie škody.

K extrémnemu javu však došlo v meste Lanžhot, ktoré leží na hraniciach so Slovenskom. Len 3 km od našich hraníc zosadlo tornádo, ktoré dnes oficiálne potvrdili aj českí meteorológovia.

Tornádo malo podľa predbežných skúmaní škôd silu až F1. Poškodilo viaceré strechy, lámalo stromy, no ako zázrakom si tornádo nevyžiadalo žiadne obete na životoch, ani zranenia. Za zmienku stojí skutočnosť, že k tornádu došlo necelý rok po tom ako sa rovnakou oblasťou prehnalo extrémne tornádo, ktoré spustošilo viaceré moravské obce.

Ďalšia, potencionálne nebezpečná situácia nás čaká v priebehu štvrtka. K nášmu územiu postúpi studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu silných búrok.

Búrky udrú vo štvrtok popoludní

Štvrtok začne na našom území ešte so slnečným a teplým počasím, pri ktorom môžu teploty na našom území stúpať ojedinele aj nad hranicu +30 °C.

Počas štvrtka sa už v skorých popoludňajších hodinách začnú nad Poľskom, Českom a Rakúskom formovať prvé, samostatné búrkové jadrá. Tie by sa v druhej časti popoludnia na línii konvergencie, ktorá sa bude tiahnuť cez Moravu mali spájať do zhlukov. Čiara konvergencie nesie so sebou ideálne podmienky pre masívny rozvoj konvekcie resp. prehánok a búrok.

Postupne by sa mal vytvoriť búrkový systém, ktorý následne postúpi nad Slovensko v druhej polovici popoludnia. Prehánky a búrky hrozia predovšetkým na severozápadnom Slovensku, kde budú búrky sprevádzané silným nárazovým vetrom.

Následne by sa búrky mali presúvať pomerne rýchlo smerom cez naše územie k východu a slabnúť by mali až vo večerných hodinách.

Štvrtok tak na naše územie prinesie ďalšiu vlnu silných búrok, tak buďte opatrní. Situáciu bližšie objasníme v nadchádzajúcich hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd