Budúci týždeň nás čaká výrazné ochladenie

Ľubomír Franko

Pred dvoma dňami sme informovali o očakávanom výraznom ochladení počas budúceho týždňa, ktoré kalkulovali ako aj model GFS, tak aj model ECMWF. Podľa najnovších behov by však o tak výrazné sneženie ako kalkulovali ísť nemalo. To sa však netýka výrazného chladenia. S ochladením modely naďalej počítajú a je už takmer isté.

Vpád studeného vzduchu sa očakáva v strede budúceho týždňa. Studený, pôvodom arktický vzduch by sa mal od severu dostať do strednej Európy a zasiahne aj naše územie. Zatiaľ čo momentálne sa teplota v hladine 850 hPa pohybuje v intervale od 0 do +5°C, v strede budúceho týždňa by sa v tejto hladine malo ochladiť na -5 až -10°C. Reagovať bude samozrejme aj teplota v dvoch metroch nad zemou. Zatiaľ čo včera dosiahla teplota v Bratislave +16,9°C, budúci týždeň bude podstatne chladnejšie. Maximá počas stredy sa očakávajú v rozmedzí od +6 do +11°C, no na severe bude len do +5°C. Tieto teploty budú hlboko pod dlhodobým priemerom. Animálie by sa mali pohybovať v rozmedzi -10 až -12°C. V chladnejšom prúdení sa budú vyskytovať aj snehové prehánky alebo slabé sneženie, ktoré sa ukážu už od 400 m n.m.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd