10 znamení, že klíma na Zemi je mimo kontroly

10 znamení, že klíma na Zemi je mimo kontroly
Veronika Salayová

Klimatické zmeny na našej planéte sa dejú, hoci sa nájdu aj takí, ktorí to vyvracajú. 10 dôkazov, že sa klíma mení.

Zemská klíma sa zásahmi človeka mení, a mení sa rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým. Pozrite si 10 dôkazov, o ktorých informuje  Alertageo.

1. Oxid uhličitý v atmosfére - V roku 2019 vedci merali v atmosfére viac oxidu uhličitého, ako tomu bolo za 800-tisíc rokov, odkedy sa náš druh vyvinul.

2. Arktický permafrost rýchlo mizne - Vrstvy permafrostu v Arktíde, o ktorých vedci očakávali, že zostanú zmrazené najmenej 70 rokov, sa už začali topiť. 

3. V Aljaške bolo tento rok rekordne  teplo - Vo večne zasneženej krajine zaznamenali v lete 4. júla rekordnú teplotu +32 °C.

4. Dym z požiarov je vidieť z vesmíru - Lesné požiare, ktoré spálili obrovské územie ruských lesov minulý rok v lete, vyprodukovali toľko dymu, že to bolo viditeľné z vesmíru. Situácia sa opakuje aj tento rok pri lesných požiaroch v Austrálií. 

5. Viac ako 200 sobov umrelo od hladu - Vlani v lete našli na ostrove Svalbard v Nórsku viac ako 200 mŕtvych sobov. Zvieratá hladovali, pretože zmena klímy prerušila ich prístup k rastlinám, ktoré obvykle jedia.

6. Júl 2019 bol najteplejším mesiacom v histórii záznamov - Vplyvom globálneho otepľovania je stále teplejšie na našej planéte. Júl bol rekordne teplý. 

7. Grónska snehová prikrývka sa rýchlo topí - V júli tohto roku prúdilo z grónskej ľadovej pokrývky do Atlantického oceánu ohromujúci objem 217 000 miliónov ton. Najhorší deň topenia bol 31. júla, keď sa do oceánu nalialo 11 000 miliónov ton roztopeného ľadu.

8. Tohtoročný september bol najteplejším septembrom - September 2019 bol rekordne teplý spomedzi predchádzajúcich septembrov za posledných 140 rokov.

9. Mäsožravé baktérie sa nebezpečne šíria - Mäsožravé baktérie žijúce v oceáne sa zmenou klímy a rastúcou teplotou oceánov rozširujú do vôd pláží a hrozí infikovanie celej populácie.

10. Invázia ľadových medveďov - Riedenie morského ľadu spôsobené globálnym otepľovaním vyhnalo ľadových medveďov do vnútrozemia, kde zúfalo zháňajú potravu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd