Blížia sa tuhé mrazy aj snehová nádielka

Peter Minárik
Zimné počasie sa k nám vrátilo a teplotne podpriemerné počasie nás tak skoro neopustí. Nasledujúce dni prinesú na naše územie silné mrazy a sneženie.

Aj keď sú mnohí zo súčasnej zimy sklamaní a najradšej by už chceli jar, tak zima nás ešte neopúšťa a v nadchádzajúcich dňoch priostrí. Najskôr nás čakajú veľmi silné mrazy, ktoré vystrieda nádielka snehu, ktorú k nám donesie ,,Jadranka,,.

Zimné počasie by malo panovať aj v dlhodobom výhľade a teploty by sa mali držať pod hranicou dlhodobého priemeru.

Pri vyjasnení prituhne


Víkend priniesol na naše územie veľmi premenlivé počasie. Na východe mali dokonca snehovú kalamitu. Pre silné sneženie padali stromy a elektrické vedenia a vodiči na cestách mali čo robiť. V nedeľu sme sa dostali do vlhšieho a chladného prúdenia, ktoré prinášalo na náveterné strany hôr výraznejšie zrážky. Na Orave napadlo až cez 5 cm.


Počasie však už ovplyvňuje výbežok vyššieho tlaku a ten prinesie stabilný a niekde aj slnečný začiatok nového týždňa. Pondelok prinesie prevažne jasné až polooblačné počasie. Na severe a východe môže byť oblačnosti ešte o čosi viac a vyskytovať sa môžu aj snehové prehánky. Na Gemeri môže snežiť aj výdatnejšie, no v noci na utorok sa začne vyjasňovať a poriadne prituhne.

Do našej oblasti prúdi studený vzduch 

 

V noci na utorok budú teploty klesať na -3 až -9°C, ale v dolinách a v kotlinách podlezú teploty hranicu -10°C a najnižšie teploty môžeme zaznamenať až na úrovni -20°C.


V stredu dorazí Jadranka

V priebehu stredy sa začne počasie na našom území výraznejšie zhoršovať. Z Jadranského mora sa smerom cez Balkán začne nad Ukrajinu presúvať tlaková níž. Takýto prechod tlakovej níže v chladnejšom prúdení zabezpečuje počas zimy výdatnejšiu nádielku na našom území a tá nás čaká aj nasledujúce dni.

V stredu by sa malo postupne na mnohých miestach od juhozápadu rozsnežiť, pričom miestami aj výdatnejšie. V najnižších polohách však postupne môžu zrážky prejsť do kvapalného skupenstva.

Na výdatnejšiu snehovú nádielku sa môžu tešiť v polohách od 300 m n.m a výška nového snehu by sa mala pohybovať nad hranicou 10 cm.

V nasledujúcich dňoch by sa malo vyčasiť a teploty opäť poklesnú. Mali by sa pohybovať pod hranicou dlhodobého normálu. Vyhliadku na ďalšie dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd