Nasledujúce dni budú upršané. Hrozia aj povodne

Peter Minárik
Slnečných lúčov sa najbližšie dni na našom území nedočkáme. Čaká nás zamračené a poriadne upršané počasie, ktoré môže dokonca vyvolať aj povodne.

Pondelok bol na niektorých miestach nášho územia dokonca aj slnečný o čo sa postarala oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Lepšie počasie nás tento týždeň už nečaká. Na naše územie sa blíži mimoriadne nepriaznivé počasie. Celý tento týždeň sa bude niesť v znamení oblačného a upršaného počasia. 

Teplá voda Jadranského mora začína mať dopad aj na počasie v našej oblasti. Avizovaná veľmi vlhká jeseň nás čaká aj nasledujúce dni.

Zrážky by mali byť aj výdatnejšie, v dôsledku čoho budú hladiny tokov rásť a v niektorých lokalitách hrozia aj povodne.

Utorok 19.9.

Nad Jadranom sa prehlbuje tlaková níž, ktorá začne postupovať cez Chorvátsko nad východné Maďarsko, kde sa usadí. Táto tlaková níž prinesie prvé výraznejšie zrážky na naše územie.

V utorok ráno by malo začať na juhozápadnom Slovensku pršať a v priebehu dňa sa zrážky postupne rozšíria nad väčšinu západného a stredného Slovenska. Na juhozápade by zrážky mali prejsť do výdatnejšieho charakteru. Počas utorka môže na juhozápade napršať okolo 15 mm, na zvyšku západného a stredného Slovenska od 5 do 10 mm zrážok.

 

Streda 20.9.

V oblasti nižšieho tlaku so stredom tlakovej níže nad východným Maďarskom sa nad Podunajskou nížinou začne prehlbovať nová tlaková níž, ktorá k nám prinesie ďalšie výdatnejšie zrážky.

Zrážky by sa v noci na stredu mali od juhovýchodu rozširovať nad celé naše územie, pričom v krajných západných a v severozápadných okresoch prejdú zrážky do výdatnejšieho charakteru. V stredu zrážky na zvyšku územia postupne ustanú.

Počas stredy naprší na našom území okolo 5 až 10 mm, na severozápade a západe aj okolo 20 mm zrážok.

 

Štvrtok 21.9.

Nad východným Maďarskom sa prehĺbi nová tlaková níž, ktorá k nám v noci na štvrtok prinesie od východu ďalšie výrazné zrážky. 

Najviac by malo napršať na východe Slovenska, kde za 24 hodín môže pribudnúť ojedinele až 50 mm zrážok.

 

Piatok 22.9. 

Počasie by mala naďalej ovplyvňovať tlaková níž, pričom zrážky by sa mali sústrediť najmä na severné Slovensko. Napršať by malo do 30 mm, v oblasti Tatier ojedinele až okolo 50 mm zrážok.

 

Toky začnú rásť

Ďalšia vlna zrážok dorazí v priebehu víkendu. Zrážky v uplynulých dňoch nasýtili povadia najmä na severe Slovenska. Prítoky Váhu a Oravy stúpli na úroveň 1. povodňového stupňa a rieky Kysuca vystúpila až na úroveň 2. povodňového stupňa.

Intenzívne zrážky môžu v priebehu nasledujúcich dní priniesť desiatky milimetrov zrážok, pričom úhrny na východe a severe môžu za tento týždeň prekročiť hranicu 100 mm. 

Intenzívne zrážky môžu v priebehu nasledujúcich dní priniesť desiatky milimetrov zrážok, pričom úhrny na východe a severe môžu za tento týždeň prekročiť hranicu 100 mm. 

 

Hladiny tokov teda budú určite stúpať a predovšetkým menšie toky sa môžu vyliať zo svojho koryta. Detailnejšie informácie o vývoji počasia vo Vašom okrese sledujte priebežne TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd