Pred nami je LETNÝ víkend. Schladia však búrky

Peter Minárik
Nasledujúce dni budú na našom území príjemne teplé. Popoludní však budú chladiť búrky.

Včera sme na našom území zaznamenali najteplejší deň doteraz v roku 2017 a teplé počasie bude pokračovať aj počas celého víkendu. Zas také ideálne to však nebude. Popoludní nás budú chladiť prehánky a búrky, ktoré hrozia na našom území predovšetkým v sobotu.

Letné teploty počas víkendu

Počas včerajšieho dňa sme na našom území zaznamenali doteraz najvyššie teploty v roku 2017. Na juhozápadnom Slovensku sa teploty šplhali cez hranicu +25°C a zastavili sa až na úrovni +27°C. Takto teplo tento rok ešte nebolo a pre milovníkov teplého počasia máme pozitívne správy. Teplé počasie bude pokračovať naďalej.

Počas víkendu by teploty na našom území mali stúpať na +19 až +25°C. S vysokou pravdepodobnosťou však ojedinele a to predovšetkým na západnom Slovensku budú teploty stúpať aj nad hranicu +25°C, čo je hranica pre letný deň. 

Letný deň schladia búrky

Do našej oblasti však prúdi teplý vzduch, ktorý má pôvod až v ďalekej Afrike. Vďaka prehriatemu vzduchu stúpali teploty včera na Sicílii až nad hranicu +35°C. Tento vzduch, ktorý však k nám prúdi je nielen teplý, ale aj vlhký. Tým pádom sa stáva počas denného prehrievania instabilným, čo podporuje vývoj búrok. Včera sme veľmi silné búrky zaznamenali v oblasti Prešova, Sabinova a Detvy. Búrky sa očakávajú aj počas nasledujúcich dní. Ako vidieť na nižšie priložených mapách denných úhrnov zrážok, tak najvýraznejšie zrážky sa očakávajú v sobotu. V ďalších dňoch bude búrok menej.

Očakávané zrážkové úhrny počas soboty

Očakávané zrážkové úhrny počas nedele

Očakávané zrážkové úhrny počas pondelka

Očakávané zrážkové úhrny počas utorka

 

Počasie sa stabilizuje budúci týždeň

V priebehu budúceho týždňa však búrky postupne pominú. Počasie na našom území by v teplom vzduchu mala ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie nielen letné teploty, ale aj slnečné počasie.

Vyhliadku počasia na máj si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd