AccuWeather: Blížia sa horúce letné dni. Aká je predpoveď na leto 2022 v Európe?

Veronika Salayová

Leto je za dverami a mnohých Slovákov zaujíma, aké nás čaká tohtoročné leto. AccuWeather prišiel s dlhodobou predpoveďou na leto 2022 v Európe, ktorú vám teraz prinášame.

Americká meteorologická spoločnosť AccuWeather pravidelne uverejňuje svoje prognózy na nadchádzajúce ročné obdobie. Najnovšie prišla s predpoveďou na tohtoročné leto v Európe.

Tím dlhodobých prognostikov spoločnosti AccuWeather analyzoval počasie na celom svete, aby dal dohromady to, čo sa pravdepodobne bude diať v Európe v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch. 

Po rekordne najteplejšom lete v Európe v roku 2021 bude na väčšine kontinentu opäť prevládať veľmi horúce počasie. Hlavný meteorológ Tyler Roys a meteorológ Alan Reppert sa domnievajú, že toto leto by mohlo byť na väčšine kontinentu teplejšie ako zvyčajne, čiže nadpriemerne teplé.

Najhorúcejšie počasie počas letných mesiacov jún, júl a august bude čakať Španielsko, Portugalsko, juh Francúzska a celé Taliansko, kde zároveň kvôli vysokým teplotám a suchu hrozia ničivé lesné požiare.

Predpokladá sa, že letné horúčavy nebudú v severnej Európe a na Britských ostrovoch také intenzívne. Po oteplení na začiatku leta bude nasledovať atmosférické preťahovanie pomyselným lanom medzi teplými obdobiami a návalmi dažďa, najmä v Severnom Írsku a Škótsku.

V západnej Európe spolu s Českom a Poľskom sa očakáva teplé a suché leto s menším počtom zrážok. Teplotne budú tieto európske krajiny mierne nadpriemerné.

Aké leto možno očakávať na Slovensku?

Rekordne náročné horúčavy budú jedným z najväčších poveternostných faktorov leta v južnej Európe a čiastočnej aj v strednej Európe, predpovedá AccuWeather. V druhej polovici leta budú obdobia, kedy budú prichádzať vlny horúčav, ktoré následne vystriedajú obdobia búrok. 

Vyššie teploty sa očakávajú aj na celom území Slovenska a podľa predpovede AccuWeather máme pred sebou veľmi teplé leto s väčšou búrkovou aktivitou. V druhej polovici leta sa pravdepodobne objavia búrky častejšie ako v prvej polovici leta. Búrky však nebudú natoľko rozsiahle, aby ukončili sucho. 

Na záver len dodáme, že ide o dlhodobú predpoveď meteorologickej spoločnosti AccuWeather. Pri dlhodobých prognózach treba brať do úvahy, že tieto predpovede sú skôr orientačné a nie sú 100-percentne spoľahlivé, keďže ide o prognózu na nasledujúce 3 mesiace. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd