Aj v Rusku padajú mŕtve vtáky z neba. Čo sa stalo?

Veronika Salayová

Prednedávnom zahynulo enormné množstvo sťahovavých vtákov v Novom Mexiku a teraz sa podobný scenár zopakoval aj v Rusku, hoci v menšom meradle. Čo presne sa stalo, zatiaľ nie je zrejmé.

V ruskom meste Balakovo zahynulo bez zjavnej príčiny množstvo vtákov. Mŕtve telá vtákov posiali ulice mesta, kde sa zhodou okolností nachádza aj jadrová elektráreň.

Okamžite skrslo podozrenie, že masový úhyn vtákov môže mať súvis práve s miestnou jadrovou elektrárňou. Toto podozrenie však nie je ničím podložené a ide iba o domnienku.

Teórii, čo presne sa stalo, je viac. Niektorí sa prikláňajú k tomu, že vtáky zahynuli pre silný vietor, iní sú toho názoru, že vinníkom sú emisie či zábavná pyrotechnika. Objavili sa aj domnienky, že úmrtia môžu súvisieť s vlnou vtáčej chrípky. 

Miestne veterinárne oddelenie začalo tento incident okamžite vyšetrovať. Vtáky, ktoré zahynuli v Balakove, boli odoslané do Engelsu, kde budú skúmať príčiny ich úhynu.

Od konca augusta došlo k hromadnému úhynu sťahovavých vtákov aj v Novom Mexiku a v okolitých štátoch. Uhynulo niekoľkostotisíc sťahovavých vtákom a niektoré odhady hovoria aj o miliónovom čísle.

Najpravdepodobnejšou príčinou je, že požiare mohli vtáky prinútiť k migrácii skôr, ako boli na to pripravené. Niektoré sa mohli nadýchať dymu a poškodiť si pľúca. V USA taktiež stále zisťujú príčiny, čo presne sa s vtákmi stalo. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd