AKTUALITA: Sever čakajú ráno povodne. Rieky prudko stúpajú k 3. povodňovému stupňu

Peter Minárik

V oblasti severného Slovenska sa začína situácia výrazne zhoršovať. Vodné toky sa pred polnocou dali výraznejšie na vzostup a nič nenasvedčuje tomu, že sa to do rána zmení. Situácia bude ešte horšia

Okolo tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad Poľskom k nám od severu preniká vlhký a studený vzduch, ktorý k nám v prvom rade prináša výdatné zrážky, ktoré sužujú predovšetkým severné regióny Slovenska a to predovšetkým Oravu a Kysuce. Prvé problémy však začína mať už aj Liptov.

Rieky začali na severe stúpať, pričom v uplynulých desiatkach minút sa dali výraznejšie na vzostup a už rastú aj väčšie rieky.

Úhrny prekračujú 50 mm

Výdatné zrážky sužujú predovšetkým Kysuce, Oravu, Liptov, Turiec a Spiš, pričom zrážky sú najvýdatnejšie na severe nášho územia. Za uplynulých 12 hodín spadli extrémne úhrny zrážok.

Ak nerátame Skalnaté pleso, kde spadlo za 12 hodín 52 mm, tak druhý najvýraznejší úhrn a najväčší spomedzi nižších polôh spadol v Oravskej Polhore. Tu za 12 hodín spadlo už 51 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy.

Na celej hornej Orave spadlo od obeda plošne od 35 do 50 mm zrážok, na dolnej Orave okolo 25-30 mm a v oblasti Kysúc, či Turca od 20 do 35 mm. Prvé problémy sú už aj na Liptove, kde za 12 hodín spadlo do 30 mm zrážok.

úhrny zrážok za 24 hodín
úhrny zrážok za 24 hodín, zdroj: SHMÚ

Prudko stúpajú vodné toky

Takéto významné úhrny, ktoré spadli na severe v uplynulých hodinách sa okamžite prejavujú na vodných tokoch, ktoré rastú ešte výraznejšie, keďže povodia sú po predchádzajúcich zrážkach výrazne nasýtené. 

Na prítokoch rieky Orava stúpli vodné toky na úroveň 2. povodňového stupňa, pričom napríklad v Trstenej stúpla rieka Oravica za 6 hodín už o meter. Úroveň povodňových stupňov už aktuálne dosahujú takmer všetky rieky na Orave.

Výrazne rastú aj toky na Kysuciach. Najhoršia situácia je priamo v Čadci na rieke Kysuca, ktorá má s výškou 2 metrov taktiež úroveň 2. povodňového stupňa. Priemerná výška rieky je pritom v Čadci len okolo 20 cm.

Pre severné Slovensko však máme nepriaznivé správy. Pršať bude až do rána a spadnú ďalšie desiatky milimetrov zrážok. Najhoršia situácia sa tak ešte len očakáva. Hladiny riek by mali kulminovať počas dopoludnia.

úroveň povodňových stupňov je aktuálne na 15 profiloch riek, zdroj: SHMÚ
úroveň povodňových stupňov je aktuálne na 15 profiloch riek, zdroj: SHMÚ
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd