AKTUALITA: V Poľsku sa vyskytlo tornádo. Padali 8 cm krúpy

Ľubomír Franko

Extrémne búrky sa vyskytujú na juhu Poľska. V oblasti meste Nový Sacz sa podľa všetkého vyskytlo tornádo. To malo dĺžku niekoľko stoviek metrov a podarilo sa ho zachytiť na viacerých fotografiách.

Dnes okolo 16:30 sa v okolí poľského mesta Nový Sacz vyskytlo tornádo. Informoval o tom portál Polscy Łowcy Burz na svojej facebookovej stránke.

Tornádo bolo zaznamenané pri výraznej supercelárnej búrke, ktorá okrem iného priniesla aj extrémne krúpy. Tie miestami dosiahli až 8 centimetrov.

Tornádo sa vyskytlo medzi obcami v lesnom poraste a vyčíslenie škôd si bude vyžadovať pozemný prieskum.

Nebezpečný jav sa podarilo zachytiť na viacero fotografií, z ktorých môžeme pozorovať lievik o dĺžke až niekoľkých stoviek metrov.

Viac fotografií nájdete v galérii pod článkom.

Tornádo v Poľsku, foto: Michał Jasiewicz
Tornádo v Poľsku, foto: Michał Jasiewicz

Supercela priniesla až 8-centimetrové krúpy

Dnes popoludní sme informovali, že extrémna supercelárna búrka priniesla na juh Poľska krúpy s rozmermi až 6 centimetrov.

Táto búrka je rovnakou búrkou, ktorá neskôr vyprodukovala aj tornádo. Ďalšie fotografie z oblasti ale potvrdzujú, že krúpy dosiahli rozmery až 8 centimetrov.

Krúpy dosiahli rozmery 8 cm, foto: Magdalena Jacak
Krúpy dosiahli rozmery 8 cm, foto: Magdalena Jacak

Extrémne búrky sa v Poľsku očakávajú aj naďalej. Počas noci by sa naprieč krajinou mal prehnať búrkový komplex, ktorý môže priniesť najmä silný nárazový vietor.

Silné búrky čakajú aj krajný západ nášho územia a Českú republiku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd