AKTUALIZOVANÉ: Američania chcú bojovať proti tornádam

Peter Minárik
,,Naši fyzici sa zbláznili,“ hovoria v týchto dňoch americkí meteorológovia. Fyzici totiž uplynulý víkend predstavili naozaj ,,divný,, plán.
Minulý víkend na konferencii v Denveri, ktorá bola usporiadaná American Physical Society predstavili americkí fyzici naozaj diskutabilný plán ako vraj účinne bojovať proti tornádam, ktoré každoročne na území Spojených štátov spôsobia obrovské škody a zabijú množstvo ľudí.

Americkí fyzici navrhli vybudovať obrovskú betónovú stenu, pripomínajúci Veľký čínsky múr. ,,Uplynulý rok zasiahlo územie Spojených štátov amerických množstvo tornád, ktoré patrili k najintenzívnejším v histórii. Každý sa v duchu zamýšľa, čo proti tomuto vieme urobiť. Predstavujeme Vám plán, ktorý by mal ochrániť naše mestá pred ničivými tornádami,“ povedal riaditeľ Americkej asociácie fyzikov Rongjia Tao.

Ten má spočívať v tom, že pozdĺž hraníc jednotlivých štátov sa vybuduje 50 metrov široká a takmer 300 metrov vysoká betónová stena. Tá ma blokovať prúdenie vzduchových hmôt, čím by sa vytvorila prekážka ako v prípade horských masívov. Vďaka tomu by sa obmedzil stret teplého vzduchu od juhu a chladnejšieho od severu, ktorý nemá čo obmedziť, pretože územie Spojených štátov je jedna veľká rovina.
Prvé takéto múry chcú vybudovať v Severnej Dakote, na hraniciach medzi Kansasom a Oklahomou a na hranici medzi Texasom a Lousianou.

Americkí meteorológovia sa však tomuto projektu smejú a označujú ho sa úplný nonsens a totálny nezmysel. ,,Správa našich fyzikov je plná nezmyslov a zavádzajúcich informácii už len preto, pretože väčšina tornád vzniká v tzv. suchej línii, kde je pomerne malý teplotný rozdiel. ,“ uviedol na svojom blogu americký meteorológ Mike Smith a veľmi kriticky hodnotí návrh fyzikov. Taktiež uviedol, že americkí fyzici by si mali naštudovať základy meteorológie, pretože asi netušia, že v prípade vzniku supercelárnej búrky, ktorá vyprodukuje tornádo o sile F5 toto tornádo žiadny betónový múr nezastaví a tornádo rozmetá múr amerických fyzikov na ruiny.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd