AKTUALIZOVANÉ: Francúzsko bojuje so snehovou kalamitou

Peter Minárik
Studený vzduch, ktorý začiatkom týždňa vpadne aj do našej oblasti priniesol zimu už na Britské ostrovy. So snehom dnes bojujú vo Francúzsku.
Nad severnými oblasťami Stredozemného mora zotrváva tlaková níž, ktorá do západnej Európy prináša zrážky. Tie sú však aj vo forme snehu, nakoľko do oblasti prúdi studený vzduch po okraji tlakovej výše, ktorá má stred západne od Britských ostrovov. Začiatkom týždňa bojovali s prvým snehom predovšetkým na Britských ostrovoch. Aktuálne s prvým snehom bojujú najmä vo východnom Francúzsku. Nepriaznivé počasie si tu vyžiadalo už dva ľudské životy.

Vo Francúzsku sú postihnuté predovšetkým oblasti okolo mesta Saint-Étienne so 175 000 obyvateľmi, ktoré leží zhruba 500 m.n.m. Za posledné hodiny tu spadlo až 30 cm čerstvého snehu.

Zhruba 100 000 domácnosti vo východnom Francúzsku zostalo po výdatnom snežení bez dodávok elektrickej energie. Nepriaznivé počasie si vyžiadalo dva životy. Jeden ľudský život vyhasol na francúzskej diaľnici a druhou obeťou je energetický pracovník, ktorý sa pokúšal opraviť prerušené elektrické vedenie.

Poškodených je niekoľko nadzemných vedení. Niektoré oblasti nemajú ani telekomunikačné spojenie. Kalamita sa dotkla aj vysokorýchlostných železníc. Vlaky pozastavili na tratiach v okolí miest Lyon, Grenoble, Saint-Étienne, Firminy a  Montbrison.

Studená vlna sa bude v najbližších dňoch presúvať nad strednú Európu a prinesie sneženie aj do slovenských nížin.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd