AKTUÁLNE: Búrky sú už za rohom a mieri na nás prvá vlna búrok. Búrky vyvracajú stromy

Peter Minárik

Na studenom fronte, ktorý práve v týchto chvíľach postupuje cez územie Česka sa tvoria veľmi silné búrky. Tie v týchto chvíľach mieria nad Slovensko. Ďalšia vlna búrok nás zasiahne vo večerných hodinách.

Ticho pred búrkou. Tak vyzerá aktuálna situácia na našom území. Zatiaľ čo na Slovensku teploty prekonali hranicu +30 °C, tak u našich západných susedov už vystrájajú silné búrky, ktoré práve v týchto chvíľach mieria aj nad Slovensko. Ďalšia vlna búrok pritom dorazí vo večerných hodinách.

Vrcholí príliv teplého vzduchu

Aktuálna situácia je však zatiaľ na našom území pokojná. Pred studeným frontom, ktorý sa aktuálne nachádza nad Českom a nad Poľskom prúdi do našej oblasti od juhozápadu veľmi teplý vzduch až z Afriky. Tento príliv teplého vzduchu vrcholí a teploty majú namierené až k hranici +35 °C.

Najteplejšie je aktuálne v Mužli, kde sa teplota o 15:00 dostala na 34,4 °C. V Hurbanove je aktuálne +33,7°C a v Rimavskej Sobote, či v Žiari nad Hronom +33,3 °C.

Nad Českom už zúria silné búrky

Zatiaľ čo na našom území práve v týchto chvíľach panuje relatívne pokojné počasie, tak v susednom Česku už zápasia so silnými búrkami, ktoré páchajú škody a súčasne prinášajú ochladenie. Teploty klesajú aj pod hranicu +20 °C.

Silné búrky sa už dopoludnia prehnali predovšetkým Plzeňským krajom a centrom Prahy. Búrka vyvracala stromy a strhávala strechy, pričom najväčšie problémy evidujú hasiči na Domažlicku.

„Na Domažlicku zasahujeme vo väčšom počte u popadaných stromov a následkov prudkého vetra. Zatiaľ máme sedem udalostí. V Radoniciach vietor poškodil či odtrhol niekoľko striech,“ hlásil hovorca krajských hasičov Petr Poncar. „Strecha, ktorú vietor strhol z rodinného domu, spôsobila škody ešte pri dvoch susedných domoch. Škody na obecnom majetku budeme ešte len zisťovať,“ povedal Vojtech Weber, starosta obce Milavče, pod ktorú Radonice patrí. Práve v okolí Radonic podľa neho vietor vyčíňal asi najviac. "Pri ceste medzi Radonicami a Zahoranmi spadlo asi 20 vysokých stromov, už je to upratané," povedal. Poryvy vetra počas búrky presahovali až rýchlosť 25 m/s.

Prvá vlna búrok práve mieri na Slovensko

Búrková línia, ktorá sa sformovala nad územím Českej republiky práve v týchto chvíľach postupuje cez oblasť severnej Moravy smerom nad naše územie.

Búrky by už o chvíľu mali zasiahnuť Žilinský kraj, kde sa očakáva silný vietor a prívalové zrážky. Na zvyšku nášho územia sa búrky zatiaľ neočakávajú i keď línia dažďa sa tiahne cez celú Moravu až nad Viedeň.

Táto línia búrok a dažďa by sa však nad našimi hranicami mala rozpadať a prinesie tak predovšetkým zväčšenú oblačnosť. Dominantná bude druhá vlna búrok, ktorá dorazí neskôr.

Silné búrky čakajte najmä večer

Nad Moravou by sa v podvečerných hodinách mala vytvárať ďalšia búrková vlna, ktorá by vo večerných hodinách mala postúpiť nad Slovensko a táto vlna búrok bude dominantnejšia.

Búrky sa očakávajú vo viacerých oblastiach severozápadného Slovenska. So zhoršením počasia tak treba počítať predovšetkým večer. Postup búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd