AKTUÁLNE: Čechy zasiahlo zemetrasenie. Dosiahlo silu 2,9 magnitúdy

Veronika Salayová

V susedných Čechách došlo dnes ráno k zemetraseniu, ktoré pocítili aj miestni obyvatelia. Škody v dôsledku zemetrasenia hlásené nie sú.

Vo štvrtok v skorých ranných hodinách o 6.03 hod. došlo v seizmicky aktívnej oblasti západných Čiech k miernemu zemetraseniu, informuje Geofyzikálny ústav Akadémie vied v Českej republike.

Zemetrasenie dosiahlo silu 2,9 magnitúdy, čiže šlo o slabšie až mierne zemetrasenie. Otrasy zaznamenali aj seizmografy EMSC, ktoré ho klasifikovali na silu 2,6 magnitúdy.

Táto sila však stačila na to, že obyvatelia dotknutej oblasti zemetrasenie pocítili. Otrasy trvali pár sekúnd. 

Zemetrasenie v hĺbke 9 km

Dnešné zemetrasenie sa vyskytlo na južnom okraji zlomovej zóny, a to medzi Milhostov a Kačerov, 14 km severne od Chlebu, v hĺbke necelých 9 km.

Tento ranný otras v západných Čechách nebol sprevádzaný sériou ďalších otrasov so zemetraseniami, ako tomu v tejto oblasti často býva.

Vývoj seizmickej aktivity však nemožno predpovedať a môže sa stať, že seizmická aktivita bude pokračovať a aj jej charakter sa môže zmeniť, dodáva Geofyzikálny ústav Akadémie vied v ČR.

Zdroj: Geofyzikálny ústav AV v ČR
Zdroj: Geofyzikálny ústav AV v ČR

V tejto oblasti sa zemetrasenia z času na čas objavujú.

Naposledy tu bola zaznamenaná séria slabších otrasov s apríli na severnom okraji zlomovej zóny. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd