AKTUÁLNE: Chorvátsko zasiahli výdatné zrážky. Split zaplavilo

Split Peter Minárik

Tento víkend trápia Chorvátsko búrky spojené s intenzívnymi zrážkami. Chorvátski meteorológovia vydali výstrahu 2.stupňa pre celé pobrežie od Istrie až po juh Dalmácie.

Mnohé oblasti a predovšetkým Istriu sužujú od včerajšieho dňa výrazné búrky. Tie sú sprevádzané výdatnými zrážkami. Najviac zrážok spadlo počas uplynulej noci na Istrii.

Už počas leta sme upozorňovali, že veľmi teplý Jadran, ktorého vody patrili v tomto roku k najteplejším budú spôsobovať na jeseň a v zime problémy. Nad Jadranom dochádzalo vplyvom veľmi teplej povrchovej vody k silnému odparu, ktorý sa potom prejavuje na výrazných zrážkach.

Najviac zrážok na Istrii

K dnešnému ráno spadlo najviac zrážok v oblasti mesta Pazin a to až 123,5 mm. Za 24 hodín tak spadlo viac zrážok ako je priemer za celý október.

Druhý najvýraznejší zrážkový úhrn zaznamenali na ostrove Mali Lošinj, kde dnes ráno namerali 103 mm zrážok, čo je len o 10 mm menej ako je celomesačný októbrový priemer. 

Zaplavený Split

Silný dážď potrápil aj hlavné mesto Dalmácie. V Splite od polnoci začalo výdatne pršať. 

Najviac zrážok spadlo v západnej časti Splitu, kde evidujú aj 52 mm. Zaujímavosťou je, že na západe Splitu spadlo 2x viac zrážok ako na východe mesta.

V mnohých častiach mesta majú problémy. Viaceré objekty boli zaplavené a na západe mesta sa ocitli aj bez dodávok elektrickej energie.

Leto skončilo aj v letoviskách

Výdatné zrážky však nezasiahli len Istriu a Split, ale prakticky takmer celé pobrežie. 

Na Slovákmi obľúbenej Makarskej riviére spadli desiatky milimetrov zrážok. 

V Krvavici namerali od polnoci do 15:00 až 86 mm zrážok a v Makarskej 57 mm.

Najviac zrážok však spadlo v meste Živogošće a to až 108 mm !

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd