Dunaj začal stúpať. Hrozil úhyn živočíchov

Peter Minárik

Hydrologická situácia na Dunaji sa začala konečne normalizovať. Dunaj začal rásť. Hrozil úhyn živočíchov.

Tento rok sužuje strednú Európu veľké sucho. Zrážok je dlhodobo nedostatok, čo sa podpisuje na riekach. Začala vysychať aj naša najdlhšia európska rieka, Dunaj. 

Ešte v utorok dosahovala hladina Dunaja v Bratislave výšku len 240 cm, čo je jedna z najnižších hodnôt. Ramená Dunaja začali vysychať. Takto vyzeralo vyschnuté Karloveské rameno. 

 

V tomto ramene sa nachádzali bazéniky vody v ktorých sa sústredili živočíchy. Na prekvapenie náš čitateľ Marek v jednom objavil aj raka. 

Tieto bazéniky začali pomaly vysychať a živočíchom hrozil úhyn. Situácia sa však začala zlepšovať.

Hladina Dunaja dnes večer v Bratislave vystúpila už na 305 cm, čo je o pol metra viac ako včera. Podľa modelovej predpovede SHMÚ by mal Dunaj rásť až k hodnote 370 cm, no potom by mal začať klesať.

Neočakáva sa však, že nadlho. Cez víkend dorazia do Álp výdatné zrážky. V nižších polohách bude pršať a vo vyšších polohách môže napadnúť až meter snehu, čo zlepší hydrologickú situáciu aj u nás.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd