AKTUÁLNE: Európu zasiahne hurikán Leslie

Ľubomír Franko

Hurikán Leslie to má namierené severným Atlantikom priamo na Pyrenejský polostrov. Dnes večer zasiahne Portugalsko ako extra-tropická tlaková níž o sile hurikánu 1. kategórie. 

Napriek tomu, že hurikán Leslie naďalej produkuje kompaktnú vrstvu konvektívnej oblačnosti, najnovšie satelitné dáta ukazujú, že jeho štruktúra sa postupne rozpadá. Hurikán Leslie sa postupne bude približovať k Portugalsku a jeho postup urýchli studený front.

Napriek tomu, že z hurikánu sa stane extra-tropickou búrkou s frontálnym systémom, Leslie bude poháňaný výraznou baroklinickou vlnou. Jeho postup sa ešte urýchli a tesne pred pobrežím Portugalska by mal jeho tlak opäť poklesnúť. 

Leslie prinesie do Portugalska vietor o sile hurikánu

Modely sa momentálne zhodujú na tom, že Leslie napriek tomu, že stratí štatút hurikánu, dosiahne pobrežie Portugalska v extrémnej sile. Extra-tropický systém prinesie do stredného Portugalska desiatky milimetrov zrážok za krátky čas, no najmä mimoriadne silný vietor.

Modely sa zhodujú na tom, že vietor môže dosiahnuť silu hurikánu 1. kategórie, tj. priemernú rýchlosť vetra 120 až 150 km/h. V nárazoch však môže dosiahnuť až extrémnych 200 km/h.

Vydané boli najvyššie výstrahy

Napriek tomu, že meteorologický úrad v Portugalsku vydal ,,len" výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom, niektoré známe organizácie ako ESTOFEX varujú najvyšším, 3. stupňom. Okrem silného vetra, ktorý sme spomenuli vyššie, hrozia na juhu Portugalska silné tornáda, no takisto bleskové povodne.

Na hurikán (neskôr extratropickú tlakovú níž) sa už pripravujú. Oblasť by mal zasiahnuť vo večerných hodinách, niekedy medzi 22:00 a 04:00 nášho času.

Leslie tak zasiahne Portugalsko počas noci a neskôr postúpi ďalej nad pevninu, kde sa začne rozpadať. Ešte predtým však môže priniesť intenzívny vietor aj na západ Španielska. 

Satelitné snímky hurikánu Leslie si budete môcť každé 3 hodiny pozrieť na našom webe v sekcii satelitné snímky: 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd