AKTUÁLNE: Kalamita v Česku. Počasie paralyzovalo život

Peter Minárik
Železničiari v susednom Česku zažívajú najkritickejšiu situáciu za posledné roky. Na tratiach zostali uväznené stovky ľudí. Vyhlásili kalamitný stav.
Najhoršia situácia za posledné roky postihla železničnú dopravu. ,,Takú mohutnú kalamitu si nepamätáme," vyhlásil hovorca Českých dráh Radek Joklík.
Silný mrznúci dážď, ktorý od pondelkového poludnia trápi oblasť Českej republiky a najmä Moravu spôsobil kolaps cestnej a železničnej dopravy. Na cestách sa vytvorila súvislá vrstva ľadu. Policajti mali desiatky výjazdov. Krátko podvečer zostal neprejazdný hlavný ťah z Frýdku-Místku smerom na Slovensko a do Poľska. Cestu zablokoval kamión a autá zostali stáť 7 hodín. Totálny kolaps však nastal na železnici.


Kolaps na železnici
V priebehu pondelkového popoludnia naberali vlaky na českých tratiach meškania v desiatkach minút. Situácia sa vymkla spod kontroly po 19:00, kedy mrznúci dážď dosahoval takú veľkú intenzitu, že elektrické lokomotívy zostali na tratiach medzi Prahou a Olomoucom stáť. V oboch smeroch uviaznuté vlaky zablokovali hlavnú dopravnú tepnu a okamžite sa problémy preniesli na celú železničnú tepnu.

Ihneď po tomto incidente súkromný dopravcovia RegioJet a Leo Express na trate nevypravili svoje súpravy a zákazníkov informovali o odrieknutí spojov. Na situáciu reagovali aj České dráhy. Vlaky vychádzajúce z pražského hlavného nádraží nevypravili alebo vypravili vo veľmi obmedzenej miere.

České dráhy informovali, že kolaps železničnej dopravy postihol okolo 100 000 cestujúcich. V podvečerných hodinách vyhlásili na trati Praha- Olomouc- Ostrava kalamitný stav a vlaky mali zakázané vychádzať z východiskových staníc na túto trať. Z tohto dôvodu boli takmer všetky nočné vlaky na Slovensko zrušené bez náhrady. Nočné vlaky smerujúce zo Slovenska do Prahy ukončili svoju cestu predčasne v železničnej stanici Ostrava-Svinov.
Foto: Takto vyzerala informačná tabuľa príjazdov na pražskom hlavnom nádraží


Cudzinci zostali v Česku uväznení
Obrovské komplikácie zasiahli najmä cudzincov. Vlaky smerujúce z Varšavy do Budapešti/Viedne: R 406 a 407 Chopin a naopak, ako aj všetky medzinárodné nočné vlaky EuroNight, ktoré smerovali cez územie Českej republiky zrušili bez náhrady. Kolaps sa dotkol aj slovenských cestujúcich. V pohraničnom prechodovom bode Horní Lideč zostali uväznení cestujúci smerujúci zo Žiliny do Prahy. Železničiari sa uviaznuté vlaky na hlavných tratiach prostredníctvom dieselových rušňov snažili dotiahnuť do svojho cieľa. Smolu však mali všetci cestujúci, ktorí uviazli mimo hlavnú trať Praha-Olomouc-Ostrava. Tu železničiari zrušili spoje bez akejkoľvek náhrady, nakoľko povrch ciest taktiež neumožňoval náhradnú autobusovú dopravu.


Kalamita bude pokračovať aj v utorok
České dráhy upozorňujú, že kalamitná situácia bude pokračovať aj v priebehu utorka. ,,Nakoľko prevažná časť elektrifikovaných tratí je a bude nezjazdná pre elektrické vlaky, tak upozorňujeme, že veľká časť vlakov osobnej dopravy pravidelne vedených elektrickými súpravami v ranných a dopoludňajších hodinách dňa 2.12.2014 nebude vypravená, alebo dôjde so značným meškaním.“ České dráhy odporúčajú necestovať vlakmi v priebehu celého utorka.


V Prahe zasadal krízový štáb
Pražská primátorka Krnáčová o polnoci zvolala zasadnutie krízového štábu, ktorý mal pripraviť krízový plán na utorok v pražskej mestskej hromadnej doprave. Pražská doprava totiž rannú špičku nemusí zvládnuť. Kolaps postihol aj mestskú hromadnú dopravu v Brne.
Cestári na Prostějovsku a Přerovsku vyhlásili kalamitný stav.

Čo spôsobilo intenzívny mrznúci dážď ?
Aktuálnu nepriaznivú situáciu spôsobila rozsiahla oblasť tlakovej níže, ktorá sa nachádza nad Stredozemím a do strednej Európy vtiahla vo vyšších vrstvách atmosféry teplejší vzduch. Teplejší vzduch sa však nedostal do spodných vrstiev, a tak kvapalné zrážky, ktoré vo výškach vypadávali v podchladenej prízemnej vrstve zamŕzali.

Chladnejší vzduch však v priebehu utorkového rána začne zatekať aj do vyšších vrstiev a dážď sa začne meniť na sneženie. Na juhu Moravy má napadnúť až 10 cm snehu.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd