AKTUÁLNE: Na Slovensko sa vráti zima. Sneženie príde aj do nížin

Peter Minárik

Zima na Slovensku neplánuje skončiť. Predpoveď počasia naznačuje, že v budúcom týždni nás čaká ďalšie výrazné ochladenie, ktoré prinesie sneženie na mnohé miesta nášho územia a okrem snehu nás čakajú aj mrazy.

Počasie na Slovensku sa po Veľkej noci zásadne zmení o čo sa postará ďalší studený front, ktorý po Veľkonočnom pondelku bude postupovať cez naše územie a za ním do našej oblasti prenikne od severu ďalšia vlna studeného, pôvodom arktického vzduchu.

Ochladí sa pod +10 °C

Ďalšia zmena bude súvisieť s tým, že sa nad oblasťou Škandinávie bude nachádzať hlboká tlaková níž. Práve po jej okraji začne od severu do našej oblasti prenikať veľmi chladný vzduch.

Prúdenie studeného, arktického vzduchu prinesie na Slovensko veľmi chladné počasie, ktoré budú sprevádzať teploty pod hranicou dlhodobého teplotného normálu.

Denné teploty nevystúpia nad +10 °C a na severe sa budú udržovať prevažne slabo nad nulou a nočné teploty na celom našom území poklesnú pod bod mrazu.

Veľmi chladné počasie bude mať dlhú trvácnosť a tak skoro nás studené počasie neopustí.

Mrazy môžu spôsobiť problémy

Uplynulé dni panovalo na Slovensku teplotne nadpriemerné počasie, ktoré prinieslo teploty, šplhajúce sa až nad +25 °C. Toto počasie začalo zobúdzať prírodu a nadchádzajúci vpád studeného vzduchu môže dať prírode poriadnu ranu.

Počas noci totiž budú teploty klesať na celom našom území pod bod mrazu. V údoliach môžu teploty v priebehu budúceho týždňa klesať len k -10 °C.

Sneženie zasiahne aj nížiny

Okrem chladného počasia nás čaká aj sneženie, ktoré zasiahne aj naše nížiny. Prvá vlna sneženia príde na Slovensko už v noci z pondelka na utorok. Prinesie ho studený front.

Spočiatku začne na Slovensku pršať, avšak od severozápadu sa v nočných hodinách začne hranica sneženia znižovať a snehové zrážky sa postupne objavia aj v najnižších polohách.

Prvý sneh by mal v nižších polohách napadnúť už v noci z pondelka na utorok. Napadnúť by mohlo 5 až 10 cm nového snehu, na horách aj viac. Mapu v ktorých oblastiach sa očakáva sneženie a nový sneh nájdete pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd