AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bolo zemetrasenie. Dosiahlo silu 3,4 magnitúdy

Veronika Salayová

Slovensko dnes zasiahlo zemetrasenie so silou 3,4 magnitúdy. Epicentrum bolo na severnom Slovensku v pohraničnej oblasti s Poľskom. Bezprostredne po zemetrasení nie sú hlásené žiadne škody, ale ide o silnejšie zemetrasenie, ktoré sa bežne na našom území nevyskytuje.

Aktualizované o 17:45 hod. Zem na našom území sa v priebehu dnešného dňa zatriasla. Otrasy pocítili predovšetkým obyvatelia na severnom Slovensku. Epicentrum bolo neďaleko Zubrohlavy.

Dnešné zemetrasenie na Slovensku dosiahlo silu 3,4 magnitúdy, informuje Európske stredomorské seizmologické centrum EMSC. 

Epicentrum bolo 14 km severne od Tvrdošína v pohraničnej oblasti medzi Slovenskom a Poľskom.

Seizmografy zaznamenali mierne silné otrasy v pondelok o 11.18 hod. Zemetrasenie bolo v hĺbke 2 km, ako uvádza EMSC. Z oblasti nie sú hlásené žiadne škody ani zranenia, keďže oblasť okolo epicentra nie je husto obývaná. 

Seizmické stanice na Slovensku však zemetrasenie v oblasti nezaznamenali. Pre TASR to potvrdil aj vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi (ÚVZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay.

Ohľadom tejto informácie sa redakcia iMeteo obrátila priamo na EMSC so žiadosťou o verifikáciu. Nie je vylúčené, že na strane EMSC došlo ku chybe. O overení zemetrasenia od EMSC budeme informovať.

Zemetrasenia s vyššou magnitúdou nie sú na Slovensku bežné

Zemetrasenia s magnitúdou vyššou ako 3 nie sú na Slovensku veľmi bežné a objavujú sa iba sporadicky.  

Ročne býva na Slovensku zaznamenaných približne 80 zemetrasení. Väčšina z nich sú veľmi slabé s magnitúdou nižšou ako 2, čo ľudia zväčša ani nepocítia. 

Medzi najviac seizmicky aktívne oblasti Slovenska patrí oblasť Malých Karpát, okolie Komárna, oblasť stredného Slovenska, hlavne Horehronie, oblasť Žiliny a oblasť okolo Vihorlatských vrchov.

V prípade nových informácií budeme správu aktualizovať.

Zdroj: EMSC
Epicentrum zemetrasenia. Zdroj: EMSC
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd