AKTUÁLNE: Na východe Španielska hrozia extrémne povodne

Ľubomír Franko

Mimoriadne nepriaznivá situácia sa vyvíja na východnom pobreží Španielska. Tlaková níž tu prináša silné búrky, ktoré prinesú extrémne zrážky. Očakávajú silné záplavy. 

Tlaková níž v oblasti Gibraltáru prináša na východ Španielska mimoriadne nepriaznivé počasie. V silnom juhovýchodnom prúdení sa nad pobrežie dostávajú silné búrky, ktoré sú poháňané vlhkosťou zo Stredozemného mora.

Búrky sa vyskytujú v oblasti už v týchto chvíľach a postupne ich bude pribúdať. Zasiahnu najmä okresy Castellón a Teruel, kde je vydaná aj najvyššia výstraha pred dažďom. Výstrahy druhého stupňa platia pre okolité okresy Valencia a Tarragona.

Do zajtrajšieho večera môže vo vyššie spomenutých okresoch napršať aj viac ako 400 milimetrov zrážok, lokálne nie je vylúčených až 500 mm. Takéto množstvo zrážok s určitosťou vyvolá mohutné prívalové povodne. Pre porovnanie, v Bratislave a v Košiciach naprší za rok približne 700 mm, v Tatrách okolo 1200.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd