AKTUÁLNE: Na západ dorazia večer intenzívne búrky

AKTUÁLNE: Na západ dorazia večer intenzívne búrky
Ľubomír Franko

Západ čaká rušný večer. Od západu dorazia intenzívne búrky, ktoré budú sprevádzané silnejším vetrom. Búrky sa očakávajú po 20-tej hodine a zasiahnu najmä Bratislavský a Trnavský kraj.

V oblasti Nemecka sa momentálne nachádza tlaková níž, ktorá sa postupne presúva ďalej na východ. Po jej zadnej strane prúdi do strednej Európy chladný vzduch. Vo večerných hodinách sa tlaková níž presunie nad Českú republiku a po jej prednej strane postúpi nad západ Slovenska intenzívny studený front. Ten prinesie výrazné ochladenie ale aj silnejšie búrky sprevádzané nárazovým vetrom.

Kedy búrky dorazia a kde ich treba čakať?

Búrky začnú vznikať na severe Rakúska vo večerných hodinách. Postupovať budú ďalej na východ a medzi 20-tou hodinou a polnocou by mali zasiahnuť západ Slovenska. Doraziť by mali najskôr do Bratislavského kraja, resp. na Záhorie. Postupne budú strácať na intenzite a neskôr zasiahnu aj Trnavský kraj a menšia šanca je aj v západných okresoch Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. 

Búrky budú sprevádzané intenzívnym nárazovým vetrom

Keďže sa studený vzduch nahrnie na severnú stranu Álp, studený front bude veľmi rýchlo postupovať smerom na východ. Mal by sa presunúť Horným Rakúskom ďalej na východ a niekedy medzi 20:00 a 22:00 dorazí na územie Slovenska. 

Búrky, ktoré sa budú tvoriť na čele frontu môžu priniesť silný nárazový vietor, ktorý môže dosiahnuť 60 až 90 km/h. Ten sa očakáva v najzápadnejších okresoch, najmä v Bratislavskom kraji. 

Búrky by mali po prekročení hraníc Slovenska strácať na intenzite. Relatívne stále silné sa ale môžu cez Trnavský kraj ešte dostať aj nad Nitriansky a Trenčiansky kraj. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd