Prvé dnešné búrky vznikli na juhu Slovenska. Očakávame ich viac

Ľubomír Franko

Prvé dnešné búrky sa vytvorili v oblasti južne od Lučenca. Podmienky na vznik búrok sú dnes dobré a postupne ich očakávame viac, a to najmä na strednom Slovensku.

Po prednej strane rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Nemeckom k nám od juhu až juhozápadu prúdi teplý a vlhký vzduch. 

Na viacerých miestach sa už okolo 14-tej hodiny začala tvoriť kopovitá oblačnosť, ktorá je viazaná najmä na hornaté oblasti.

S príchodom teplého frontu, ktorý sa aktuálne presúva cez Nemecko a Česko ďalej na západ, sa vzduch labilizoval čoraz viac, čo podmienilo aj pretvorenie kopovitej oblačnosti na prehánky a búrky. 

Prvé dnešné búrky sme zaznamenali v oblasti južne od Lučenca, na slovensko-maďarskom pohraničí približne o 15:45. 

Prvé dnešné búrky vznikli južne od Lučenca
Prvé dnešné búrky vznikli južne od Lučenca

Búrky by sa mali postupne rozmáhať a vo vhodnom strihu vetra sa môžu dobre organizovať. Očakáva sa, že vzniknúť môžu búrky multicelárneho alebo supercelárneho charakteru. 

Výraznejšie búrky tak môžu byť sprevádzané predovšetkým krupobitím, v menšej miere intenzívnym dažďom a prechodným zosilnením vetra.

Pohyb búrok môžete sledovať LIVE na našom iRadare. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd