AKTUÁLNE: Utorok prinesie silné búrky. Prídu až v troch vlnách

Peter Minárik

Dnešný deň priniesol búrky predovšetkým do oblasti hôr. Ten zajtrajší však už prinesie plošnejšie zrážky a intenzívnejšie búrky. Doraziť by mali až v troch búrkových vlnách.

Utorok prinesie nad naše územie opäť výraznejšiu búrkovú situáciu. Najskôr sa totiž začnú vytvárať búrky z tepla, no popoludní a večer by mala doraziť intenzívnejšia vlna búrok najmä na severozápad a večer a v noci by od západu mala postupovať najintenzívnejšia búrková línia.

Prvá vlna v oblasti hôr

Nad naše územie bude pred studeným frontom, ktorý začne postupovať cez strednú Európu prúdiť teplý a vlhký vzduch. V tomto vzduchu sa už počas skorého popoludnia začnú tvoriť prvé prehánky a búrky.

Búrky budú viazané predovšetkým na hory a prinášať by mali najmä výraznejšie prívalové zrážky, ktoré napriek tomu môžu narobiť problémy a spôsobiť prechodné zvýšenie potokov a riek.

Druhá vlna na severozápade

Predpovede naznačujú, že počas popoludnia sa v oblasti Moravy budú vytvárať predfrontálne búrky, ktoré sa naviažu do zhlukov a vytvoriť by tak mali výraznejší búrkový systém. Ten by niekedy v čase od 16:00 do 18:00 mal vstúpiť z Moravy nad severozápadné Slovensko a presúvať by sa mal najmä Považim a Ponitrím.

Neskôr by sa mal rozpadnúť v oblasti severnej polovice stredného Slovenska, najmä na Kysuciach, Orave a na Liptove.

Tieto búrky už budú výraznejšie. Priniesť by mali na ich čele aj silný nárazový vietor. 

Tretia vlna na samotnom fronte

Tretiu a poslednú búrkovú vlnu prinesie samotný postup studeného frontu. Tieto búrky by mali byť aj najintenzívnejšie a súčasne aj plošnejšie.

Pravdepodobne by sa z oblasti česko-poľských hraníc, cez celé územie Českej republiky a Rakúska až do oblasti Grazu mala vytvoriť výrazná búrková línia, tzv. búrková SQL. Na jej čele sa vytvorí shelf cloud, ktorý teda opäť bude fotogenický, no na jeho čele bude dochádzať k prudkým nárazom vetra. 

Táto, niekoľko stoviek kilometrov dlhá búrková línia by okolo 22:00 mohla od západu postúpiť nad naše územie a počas noci sa bude presúvať smerom na východ.

Búrkovú situáciu budeme upresňovať počas utorka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd