AKTUÁLNE: Silné búrky postupujú východom Slovenska

Dominik Cenkner

Piatkové popoludnie je na Slovensku pomerne búrlivé. Búrky sa „rozdelili“ a kým jedna skupina vyčíňa na západe krajiny, druhá postupuje jej východnou časťou.

Článok bol aktualizovaný o 20:00 h - Pôvodne sme v tomto článku informovali aj o trombe, ktorá sa mala vytvoriť nad Trnavou dnes popoludní. Ukázalo sa však, že informácia o trombe sa nezakladá na pravde. Za chybu sa ospravedlňujeme.

Cez naše územie dnes postupuje studený front. A kým včera búrky veľmi nepriniesol, dnes nechcel ostať nič dlžný.

Prvé búrky sa u nás začali tvoriť popoludní, a to okolo 16. hodiny. Dialo sa tak na západe krajiny, a to medzi mestami Hlohovec a Piešťany.

V rovnakom čase sa však začali búrky formovať aj na severovýchode krajiny, kde udreli zdanlivo najsilnejšie. Zaznamenali sme tam totiž aj supercelu.

Supercela na východe

Do okresu Bardejov začala od severozápadu postupovať búrka, ktorá vykazovala vysoké hodnoty radarovej odrazivosti. Neskôr bolo zrejmé, že ide o supercelárnu búrku.

Tá bola sprevádzaná malým krupobitím, ale o to väčším objemom zrážok. Radarové údaje zaznamenali miestami hodnoty aj cez 50 mm zrážok v priebehu jednej hodiny.

Zrážkomerné stanice po 18. hodine na severovýchode Slovenska uvádzajú úhrny okolo 20 mm zrážok - napr. obec Kurimka, či samotný Svidník.

Táto búrka postupne smeruje dole na juhovýchod. V týchto chvíľach úraduje v okrese Snina.

Búrky hrozia až do večera

Vzduchová hmota je aktuálne veľmi priaznivá pre tvorbu búrok a ďalšie búrky sa tak budú vyskytovať aj v nadchádzajúcich desiatkach minút. S búrkami tak počítajte hneď na niekoľkých miestach. Vývoj búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd