AKTUÁLNE: V Žiarskej doline spadla lavína. Zasypala dvoch bratov

Veronika Salayová

Dnes popoludním spadla v Žiarskej doline lavína a zasypala dvoch bratov. 

Dvaja bratia zo Slovenska počas výstupu na Prostredný hrebeň v Žiarskej doline spustili lavínu, informuje Horská záchranná služba.

„Jeden z dvojice mal airbag batoh, ktorý aktivoval. Zasypaný bol len čiastočne, trčala mu len hlava a jedna ruka. Vykopal sa sám a hneď začal hľadať svojho brata. Ten bol zasypaný úplne a zo snehu mu trčal len snowboard, ktorý mal na batohu,“ uviedli horskí záchranári.

Pomoc prišla rýchlo

Pád lavíny, našťastie, videli aj príslušníci Strediska lavínovej prevencie HZS, ktorí boli na kontrole meteo stanice, a ihneď prišli dvojici na pomoc.

Po príchode pomohli vykopávať druhého zasypaného, ktorého sa im spolu s bratom podarilo vyslobodiť tesne pred upadnutím do bezvedomia.

„Vykopaný následne začal spontánne dýchať. Mal pravdepodobne poranenú chrbticu,“ informujú záchranári o jeho zdravotnom stave. 

Zraneného turistu previezli do nemocnice

Pre prevaľujúcu sa nízku oblačnosť, hmlu nebolo možné podľa HZS nasadiť leteckú techniku, preto postupovali záchranári HZS zo Západných Tatier na miesto po zemi.

Zranený bol uložený do vákuového matraca a pomocou sánok transportovaný pod Terasu.

Následne sa snežným skútrom dopravili do ústia Žiarskej doliny, kde zraneného turistu odovzdali privolanej posádke RZP.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd