Aljašku ohrozuje obrovské tsunami. Vznikne zrútením ľadovca

Veronika Sádovská

Veľmi zlé správy majú vedci pre Aljašku a okolité územia. Uvoľniť do mora sa môže obrovský ľadovcový sklz, ktorý spôsobí vlnu tsunami.

Mohutný skalný sklz sa môže spustiť do mora už v najbližšom období. Vedci to odhadli na blízku budúcnosť - približne do 20 rokov. 

Vznikne pri topení Barryho ľadovca. Svoju predpoveď vyslovili po dôkladnom sledovaní satelitných snímok v Ohio State University. 

Výpočty na základe nadmorskej výšky, gradientu a množstve ohrozenej pevniny ukazujú veľmi katastrofický scenár. Do mora sa môžu odtrhnúť až stovky miliónov ton ľadu a aj kamenia. To by mohla priniesť aj 500 m vysoké vlny. 

Aj v roku 2015 spôsobil zosuv fjordu na Aljaške do mora vlny vysoké 200 metrov. V roku 2017 sa zas zosunul fjord Karrat, ktorý takisto spôsobil tsunami. Tá zabila štyroch ľudí a zničila mesto Nuugaatsiaq v Grónsku. 

Barryho ľadovec je väčší ako tieto dva fjordy. Dôsledky jeho zrútenia pocítia hlavne lokálne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd