Alpy zažijú to, čo túto zimu ešte nezažili. Napadne vyše metra snehu v priebehu pár dní

Peter Minárik

Od dnešného dňa sa bude na našom území vyskytovať nepriaznivé počasie, ktoré bude prinášať aj jednotlivé zrážkové vlny. Výraznejšie sneženie sa však očakáva v Alpách.

Tento týždeň čaká strednú Európu nepriaznivé zimné počasie. V otvorenom severozápadnom prúdení k nám budú postupovať jednotlivé zrážkové vlny, ktoré prinesú výdatné sneženie.

Sneženie čaká predovšetkým severné oblasti Slovenska, kde by do piatku mohlo napadnúť až okolo 60 cm snehu.

Ešte viac snehu však napadne v Alpách a predovšetkým v tých rakúskych, kde je snehová pokrývka podpriemerná. Nadchádzajúce dni by to mali zmeniť.

Rakúske Alpy čaká meter nového snehu

Ako sme už objasňovali, tak severozápadné, vlhké prúdenie, ktoré nás v nadchádzajúcich dňoch čaká takmer vždy prináša na sever Slovenska sneženie. Je to v dôsledku toho, že od Severného mora je Karpatský oblúk prvým výraznejším pohorím, kde sa zachytáva vlhkosť.

Podobne sú na tom aj Alpy. Ak je v našej oblasti priaznivé, severozápadné prúdenie, tak severná strana Álp tieto vlny vlhkého vzduchu zachytáva a vyskytuje sa tu výdatné sneženie.

V nadchádzajúcich dňoch čakajú severné oblasti Álp výdatné sneženie a s novým snehom počítajte predovšetkým na severných návetriach.

Na juhu Nemecka by mohlo do piatka napadnúť od 20 do 30 cm snehu. Vo Švajčiarsku sa výška nového snehu bude pohybovať do 50 cm.

Najviac snehu napadne v rakúskych Alpách. Tu by do piatka mohlo napadnúť 50 až 100 cm nového snehu, pričom v niektorých oblastiach môže snehová pokrývka prekročiť výšku 100 cm.

očakávaná snehová nádielka v Alpách
očakávaná snehová nádielka v Alpách

Nová nádielka tak poteší nielen lyžiarov vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale predovšetkým lyžiarov v alpských strediskách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd