ANALÝZA: Teplota v Dudinciach klesla na -27,5°C. Na Orave až pod -30°C

Ľubomír Franko
Uplynulá noc a dnešné ráno priniesli na viaceré miesta extrémne nízke teploty.

Uplynulá noc a dnešné ráno boli na mnohých miestach extrémne chladné. Na viacerých staniciach boli zaznamenané až 20-stupňové, niekde až 30-stupňové mrazy. V polohách do 1000 metrov bolo najchladnejšie v Oravskej Lesnej, kde klesla teplota na -30,1°C. Lokálne však bolo s vysokou pravdepodobnosťou aj chladnejšie. Radiačné ochladzovanie je veľmi nepravidelný jav a dokáže ho ovplyvniť už aj slabý vánok vetra. Pokiaľ zafúka, v oblasti sa ihneď oteplí. 

Najchladnejšie býva v tzv. ,,mrazových dolinách". Nemusí ísť hneď o dolinu, no malo by to byť najnižšie položené miesto, okolo ktorého sú len vyššie položené miesta. Radiačne sa ochladzuje aj na vyššie položených miestach a vzduch, ktorý sa ochladí je ťažší ako vzduch, ktorý sa ešte nevychladil. Ťažký vzduch potom padá k zemi a prúdi na najnižšie položené miesto. Medzi tým ho vystrieda teplejší vzduch, ktorý sa opäť ochladzuje a padá dolu. Tento proces sa opakuje zvyčajne až do východu slnka.

dnešné minimá na vybraných staniciach siete METAR

Dudince sú práve takým miestom. Mesto sa nachádza v najnižšie položenom mieste v okolí. Po poliach ,,stekal" chladný vzduch čoraz nižšie a zastavoval sa až v kúpeľnom meste. Vo večerných hodinách ustál vietor a pri bezvetrí sa vzduchová hmota nepremiešavala. Suchý, prechladený kontinentálny vzduch potom umožnil rapídny pokles teplôt. Všetko má však svoje limity a teplota sa na -30°C nedostala. Zastavila sa ,,len" a úrovni -27,5°C, čo je však pre južné Slovensko extrém.

Na Orave aj pod -30°C. Teploty pri radiačnom ochladzovaní sa môžu líšiť o niekoľko stupňov aj na vzdialenosť niekoľkých kilometrov. Pokiaľ je u vás -20°C, o dolinu ďalej kľudne môže byť -30°C a v ovdeľajšom meste len -10°C. (viac o radiačnom ochaldzovaní tu) Pokiaľ by sme chceli zaznamenať dnešné minimum, museli by sme mať stanice takmer na každom kilometri. Nie je tak vôbec prekvapivé, že na niektorých staniciach klesla teplota aj pod -30°C. Najviac fotografií prichádza z Oravy. Na oficiálnej stanici SHMÚ klesla teplota v Oravskej Lesnej na -30,1°C. Teploty podľa ortuťových teplomerov (ktoré nie sú umiestnené v dvoch metroch nad zemou a v radiačných krytoch) ukazovali teploty hlboko pod -30°C. Ako príklad uvádzame fotografiu z Vasiľova, kde dnes ráno ukazoval ortuťový teplomer hodnotu -34,5°C. Vasiľov sa nachádza taktiež v tzv. mrazovej doline. Teplota pod -25°C klesla takmer na celej Orave a na meteorologickej stanici v Liesku bola nameraná hodnota -26,4°C.

dnešné ráno vo Vasiľove, foto zaslala: Ľubica Graňáková

Extrémne mrazy by sa mali najbližšie dni zmierniť, no teploty budú stále veľmi nízke. Tridsiatky však už pravdepodobne neprekonáme aj keď nasledujúcu noc môžu teploty opäť klesnúť pod -25°C. Viac o počasí na nasledujúce dni tu: 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd