ANALÝZA: Zvrat v počasí prinesie sneženie, výdatné zrážky a ochladenie

Peter Minárik
Príjemné jesenné dni pomaly končia a pred nami je prvý záchvev zimy. Ochladí sa na celom území aj o viac ako 10°C.
Počasie v našej oblasti začínajú ovplyvňovať zvyšky hurikánu Gonzalo, ktorý vystrájal nad Atlantikom. Nejde však už o hurikán ale o výraznú tlakovú níž, ktorá sa spoločne s výrazným studeným frontom bude presúvať cez naše územie smerom k juhovýchodu.

Už v priebehu noci začne cez naše územie postupovať od severozápadu výrazný studený front, ktorý bude oddeľovať dve teplotne výrazne rozdielne vzduchové hmoty. Vďaka tomuto kontrastu sa na studenom fronte môžu ojedinele vyskytovať aj búrky. Front však prinesie najmä silný nárazový vietor, zrážky a ochladenie.

S príchodom frontu začne už okolo polnoci na našom území silnieť vietor. Ten predovšetkým na horách a na západe Slovenska môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 25 m/s.

Mapa 1: Predpokladané maximálne nárazy vetra na Slovensku:
Front však okrem toho bude nositeľom aj významnej zrážkovej činnosti. Predpovede numerického modelu predbežne očakávajú, že najviac zrážok spadne v oblasti stredného a východného Slovenska. Úhrny sa tu do stredajšieho večera môžu pohybovať až okolo 40 mm. Pričom v oblasti Tatier pôjde od nadmorskej výšky 1000 metrov prevažne o zrážky vo forme sneženia.

Video 1: Celkové kumulované zrážky na Slovensku s krokovaním po 1 hodine:

 
Mapa 2: Odhadované skupenstvo zrážok (snežiť by zatiaľ malo len na horách)

Vietor a zrážky. To sú pomerne bežné príznaky studeného frontu. S ním je však spojené aj ochladzovanie a práve to budí výraznú pozornosť. Za frontom k nám totiž od severozápadu začne zatekať studený vzduch. Najvýraznejšie ochladenie vo výškach bude na západe územia, kde hranica sneženia poklesne pod 1000 metrov nad morom.

Mapa 3: Hranica sneženia v m.n.m

V stredu to tak už pocítime na denných teplotách, ktoré sa budú pohybovať len v intervale +5 a +11°C, no na severe môže byť ešte chladnejšie.

Množstvo otázok na nás smeruje či a kde bude snežiť. Odpoveď je pomerne jednoduchá. Sneženie v nižších polohách neočakávajte a to podľa najnovších numerických predpovedí ani na severe. Snežiť zatiaľ bude výlučne na horách.
Tlaková níž, ktorá už vo štvrtok bude ležať nad Balkánom začne od severovýchodu vťahovať do našej oblasti studený vzduch, ktorého je nad Ruskom v týchto dňoch dostatok. O prvom snežení v Rusku sme Vás už informovali.
Na našom území tak bude v nižších polohách až do piatka pršať. Snežiť bude len na horách. Ochladí sa však na celom území. Teploty sa budú pohybovať počas dňa prevažne len do +10°C.


Video 2: Výška sneženia + nulová izoterma  (video znázorňuje zatekanie studeného vzduchu od SV)

Chladné a pomerne nepriaznivé počasie nás čaká ako sme už spomínali do piatka. S príchodom víkendu to vyzerá na prevládajúce slnečné, ale chladné počasie. Teploty by v noci mohli klesať pod bod mrazu.
Tieto správy určite potešili milovníkov zimy, ale sneženia sa zatiaľ v nižších polohách nedočkáme. V domácnostiach teda prikúrte. Pneumatiky za zimné zatiaľ meniť narýchlo nemusíte.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd