Anglicko malo najsuchší júl od roku 1935

Veronika Sádovská

Minulý mesiac malo Anglicko najsuchší júl od roku 1935, teda za viac ako osem desaťročí, podľa predbežných štatistík zverejnených v pondelok od Met Office, národnej meteorologickej služby Spojeného kráľovstva.

Podľa predbežných štatistík zverejnených britskou Národnou meteorologickou službou Met Office, bol tohtoročný júl najsuchší od roku 1935. Celkovo bolo v celom Spojenom kráľovstve zaznamenaných 56 % priemerných mesačných zrážok za mesiac júl.

Najhoršia situácia bola v Anglicku, kde napršalo v júli 23,1 milimetra zrážok, čo je menej ako jeden palec. To je podľa Met Office 35 % priemerných zrážok za mesiac.

Wales mal asi dva palce dažďa, čo je 53 % jeho mesačného priemeru; V Severnom Írsku napršalo 1,8 palca, čiže 51 % svojho mesačného priemeru a v Škótsku bola situácia relatívne najlepšia. Napršalo asi 3,3 palca, čo je 81 % jeho priemernej hodnoty.

„Výkyvy v poveternostných vzorcoch určujú, kedy a kde sa vyskytujú vlny horúčav a nezvyčajne suché obdobia, ale vyššie teploty a smädnejšia atmosféra v dôsledku zmeny klímy spôsobenej človekom zintenzívnia rýchlosť vysychania pôdy, a tým urýchlia rozvoj sucha,“ , povedal pre CNBC Richard P. Allan, profesor klimatológie na University of Reading Department of Meteorology.

Desaťročia trvajúce rekordne suché počasie je tiež súčasťou toho, čo prispelo k nedávnym lesným požiarom v celom regióne a aj v mnohých ďalších častiach Európy. Regionálne vlny horúčav zanechávajú z vegetácie doslova v troskách.

Utorok 19. júla bol najnáročnejším dňom pre londýnskych hasičov. V Coningsby, Lincolnshire, dosiahla teplota extrémnych +40,3 °C. Bol to teplotný rekord, dovtedy ešte takúto teplotu v Spojenom kráľovstve nenamerali.

Predbežné štatistiky o suchu pre Met Office sú založené na klimatických údajoch z 270 meteorologických staníc po celom Spojenom kráľovstve. Očakáva sa, že v najbližších týždňoch úrad zostaví údaje zo stoviek ďalších staníc, ktoré budú zahrnuté do jeho konečných údajov.

Výsledky by sa mali ešte mierne upraviť, ale je isté, že čísla nebudú o nič viac lichotivé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd