Argentínu sužuje vlna rekordných horúčav. Teploty dosahujú +45 °C

Veronika Sádovská

Argentínu zasiahla rekordná vlna horúčav. Podobne sú na tom všetky okolité krajiny Južnej Ameriky. Teploty vystupujú nad +40 °C.

Časti Argentíny a susedných krajín v Južnej Amerike zaznamenali rekordne vysoké teploty, keďže región doslova pohltila historická vlna horúčav .

„Prakticky celá Argentína a tiež susedné krajiny ako Uruguaj, južná Brazília a Paraguaj zažívajú najhorúcejšie dni v histórii,“ povedala Cindy Fernandez, meteorologička z argentínskej národnej meteorologickej služby.

Mnohé mestá zaznamenali najvyššie teploty v histórii meraní, pričom v niektorých oblastiach sa podľa meteorologickej služby oteplilo až na 45 °C. Horúčavy už majú aj sedem obetí.

Spolu s horúčavami prišlo aj dlhotrvajúce sucho. To spôsobilo veľké škody poľnohospodárom. Budúci týždeň by sa mali horúčavy zmierniť a s tým dúfajú, že príde aj očakávané obdobie dažďov.

Kvôli horúčavám dokonca zaznamenali aj výpadky elektrickej energie. V hlavnom meste, Buenos Aires, nemalo v piatok energiu vyše 75 000 domácností a firiem. Elektrickú sieť zaťažujú vo veľkom klimatizačné systémy.

Už minulý rok patril medzi najhorúcejšie roky v histórii a tento smutný rekord pripisujú vedci hlavne klimatickým zmenám.

Posledných osem rokov bolo osem najteplejších a posledné desaťročie bolo najteplejšie od začiatku zaznamenávania v roku 1880, uviedli vedci.

"Máme veľa dní jasnej oblohy, kde je slnečné žiarenie veľmi intenzívne a to nielen teraz, ale posledné dva roky" povedala meteorologička. "To znamená, že pôda je veľmi suchá a zem, ktorá je suchá, sa zahrieva oveľa viac ako pôda, ktorá je vlhká."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd