Arktické dni prichádzajú. Teploty budú extrémne nízke

Peter Minárik
Po snežení k nám prichádza ochladenie. Výrazná masa arktického vzduchu prinesie rekordné teploty. Ortuť teplomera môže poklesnúť aj pod -25°C.

Na Slovensko zavítala zima. Tá priniesla sneženie do viacerých oblastí Slovenska a dokonca aj do tých, kde túto zimu ešte nesnežilo. Najviac snehu jednoznačne napadlo na Orave a Kysuciach, kde sa vrstva nového snehu pohybuje aj okolo 30 cm. To, že na viacerých miestach v uplynulých dňoch napadol sneh dopomôže k blížiacim sa extrémne silným mrazom.

Nad Európu sa prepadne arktický vzduch

Do našej oblasti si aktuálne razí cestu arktický vzduch, ktorý nad Európu bude zatekať medzi tlakovou nížou so stredom nad západným Ruskom a tlakovou výšou so stredom nad Severným morom.

Táto arktická vzduchová hmota nebýva ani v zime celkom štandardná. Ide o súhru viacerých udalostí, ktoré k nám v konečnom dôsledku prinesú vzduchovú hmotu s teplotou v hladine 850 hPa až okolo -20°C, čo je vzduchová hmota zhruba o 15°C chladnejšia ako k nám prúdi priemerne v tejto ročnej dobe.

Studený vzduch prinesie mimoriadne nízke teploty do mnohých štátov Európy a veľmi chladno bude aj na Balkáne a v Taliansku. Studený vzduch zatečie až nad Afriku, kde sa taktiež môže vyskytnúť sneženie.

Nočné teploty poklesnú pod -25°C

Noc na piatok a noc na sobotu budú na našom území extrémne chladné. Snehová pokrývka, ktorá napadla na našom území dopomôže k výraznejšiemu prechladzovaniu a pri utíšení vetra a vyjasnení môžu teploty klesať aj pod -25°C.

Noc na piatok a sviatočné ráno prinesie teploty od -12 do -20°C. Teplejšie by malo byť na západnom Slovensku, kde sa teploty budú pohybovať okolo hranice -10°C. 

Chladnejšia bude noc na sobotu. Teploty by mali klesať na -15 až -23°C. V spomínaných dolinách a v kotlinách pri vhodných podmienkach môže byť až do -27°C. Na západnom Slovensku sa očakávajú mrazy v rozmedzí -10 až -15°C.

Čakajú nás arktické dni

Počas dňa sa príliš neohrejeme a teploty budú extrémne nízke. Dokonca sa vyskytnú aj arktické dni. O arktickom dni hovoríme, kedy maximálna denná teplota nevystúpi nad -10°C. V piatok a v sobotu nemusí v niektorých lokalitách počas dňa teplota vystúpiť ani nad -15°C.

Maximálne teploty v piatok a v sobotu by sa mali pohybovať od -15 do -8°C. O niečo teplejšie by malo byť na západe Slovenska.

Zima zotrvá

Pri pohľade na kontrolné behy numerických modelov treba konštatovať, že žiadne výraznejšie oteplenie sa v dohľadnej dobe nechystá. Na našom území sa očakávajú teploty pod hranicou dlhodobého priemeru a opäť bude aj v nížinách snežiť.

Detailnejšiu vyhliadku na ďalšie dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd