Arktický ľad dosiahol svoje tohtoročné minimum. Ubúda ho stále viac

Veronika Sádovská

Morské zaľadnenie Arktídy dosiahlo pre tento rok pravdepodobne svoje minimum. Od takmer polovice septembra by mal ľad postupne pribúdať.

V septembri, konkrétne 18. septembra 2022, dosiahol Arktický ľad svoje tohtoročné minimum. Rozsah polárnej čiapočky bol 4,67 miliónov km².

Minimum je v roku 2022 spolu s rokmi 2018 a 2017 desiate najnižšie za posledných 44 rokov. Odvtedy totiž existujú záznamy a sledovanie jeho rozsahu. Jeho rozloha sa sleduje pomocou satelitných snímkov.

Síce tohtoročné minimum je "len" desiate najnižšie, počas posledných šestnástich rokov, teda od roku 2077, pozorujeme aj šestnásť rokov s najnižším rozsahom ľadu na severnej pologuli.

Z toho vyplýva, že rozloha Arktického ľadu sa výrazne zmenšuje práve v poslednom období a významnú rolu hrajú aj klimatické zmeny. To však nie je všetko. V posledných rokoch, konkrétne v rokoch 2005 a 2010, sa stalo, že ľad sa roztápal ešte aj po jesennej rovnodennosti.

Teplé letá a teplotne mierna či nadpriemerná jeseň môže spôsobiť, že sa ľad ešte tento rok topiť môže. Úplné výsledky topenia ľadu a jeho rozlohy tak zverejnia vedci až začiatkom októbra.

Minimum dosahuje ľad približne v rovnakom čase

Až na spomínané dva roky, Arktický ľad dosahuje svoje mnimum približne v polovici septembra. Tento rok bol minimálny rozsah dosiahnutý o štyri dni neskôr ako medián dátumu miním, ktorý sa počíta z rokov 1981 až 2010.

Ten pripadá na 14. septembra a minimum tohto roku bolo 18. septembra. Približne sa rozsah dátumov, kedy je dosiahnuté minimum zaľadnenia, pohybuje od 11. septembra do 19. septembra.

Celkový trend minimálneho rozsahu ľadu od roku 1979 až po rok 2022 predstavuje stratu 12,6 % ľadu za desaťročie v porovnaní s priemerom rokov 1981 až 2010. Konkrétne ide približne o 78 500 km² ročne, čo zodpovedá strate veľkosti Rakúska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd