Ochladenie z Arktídy: Vo výške 5 km teplota klesla pod -40 °C

Veronika Salayová

Nad Európu sa nachádza mohutný výbežok arktického vzduchu, ktorý priniesol aj do našej oblasti výrazné ochladenie. Dnes ráno vo výške 5 km sa teplota vzduchu nad strednou Európou pohybovala okolo -40 °C. 

V týchto dňoch zažívame veľmi studené počasie. Ochladenie v apríli síce býva bežné, ale súčasný príliv studeného vzduchu z Arktídy do strednej Európy je nezvyčajný svojím rozsahom. 

Masa studeného vzduchu sa nachádza na veľkej ploche kontinentu, vrátane Slovenska. Do veľkej časti Európy prúdi arktický vzduch od Severného mora.

Nízku teplotu vo výške potvrdili aj aerologické merania

Teplota sa v hladine 500 hPa, vo výške 5 km, dnes dopoludnia nad Európou pohybovala pod hranicou -40 °C.

 V bielo označenej časti Európy klesla teplota pod -40 °C. Zdroj: Ventusky
V bielo označenej časti Európy klesla teplota pod -40 °C. Zdroj: Ventusky

Toto prúdenie veľmi studeného vzduchu potvrdzujú aj aerologické merania pomocou meteorologických balónov, ktoré sledujú teplotu v rôznych výškach. Napríklad jedna z týchto sond namerala dnes ráno nad Prahou teplotu -40 °C. 

Sonda zo Slovenska, konkrétne z Popradu-Gánoviec zaznamenala dnes taktiež podobne nízke teploty, a to vo výške 5 250 km bola nameraná teplota -39,7 °C. 

Dopady na počasie

Takto nízke teploty vo výške majú svoje dopady aj na počasie. Kvôli veľmi rýchlemu poklesu teplôt s výškou, keď sa pri zemi napríklad teplota pohybuje okolo 3 °C a v 5 km výške až okolo -40 °C, sa tvorí bohatá kupolovitá oblačnosť s častými snehovými prehánkami, ktoré sme zaznamenali aj počas dnešného dňa. 

Masa arktického vzduchu v niektorých lokalitách dokonca láme rekordy. Napríklad dnes skoro ráno v Slovinsku zaznamenali rekordne nízku aprílovú teplotu, kedy v meste Nova Vas namerali -20,6 °C. 

Nízke nočné teploty azda najväčšie vrásky v týchto dňoch spôsobujú ovocinárom a vinárom. Mrazy sa na našom území očakávajú ešte počas dvoch nasledujúcich nocí, kedy teplota môže klesnúť pod -10 °C. Následne budú teploty stúpať.

Viac o vývoji počasia na Slovensku nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd