Asteroid alebo vesmírny odpad? Záhadný objekt sa približuje k Zemi

Veronika Salayová

Záhadný objekt s pracovným názvom  2020 SO, ktorý od septembra trápi astronómov, sa budúci týždeň priblíži k našej Zemi. Bude od nás vzdialený 50-tisíc kilometrov. 

NASA si nie je istá identitou objektu, ktorý má zvláštnu trajektóriu a približuje sa k našej planéte. Môže ísť o asteroid alebo a vesmírny odpad z kozmickej lode.

Tento záhadný objekt s názvom 2020 SO bol prvýkrát videný na 17. septembra tohto roku. Aj keď astronómovia pôvodne objekt klasifikovali ako malú vesmírnu horninu, širokú najviac 10 metrov, následné pozorovania to spochybnili.

Objekt 2020 SO totiž smeroval k nám neobvyklou trajektóriou a astronómovia skonštatovali, že nejde o asteroid, ale pravdepodobne o raketový pohon z éry 60. rokov, konkrétne z misie Surveyor 2 z roku 1966.

Surveyor 2 bol nešťastným pokusom NASA pristáť na Mesiaci. Misia, bohužiaľ, zlyhala, pretože korekcia trajektórie uprostred spôsobila, že kozmická loď narazila na Mesiac v blízkosti kráteru Kopernik.

Podľa astrofyzika Gianluca Masiho z projektu Virtual Telescope v Taliansku objekt 2020 SO sa k našej planéte najviac priblíži 1. decembra, a to na vzdialenosť asi 50 000 km od Zeme.

Vtedy astronómovia odhalia identitu tohto objektu a budú môcť jednoznačne skonštatovať, či ide o asteroid alebo vesmírny odpad. Tento blízky prístup sa bude sledovať aj naživo prostredníctvom virtuálneho ďalekohľadu, ktorý umožní projekt Virtual Telescope. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd