Asteroid dvakrát väčší ako Socha slobody preletí v pondelok okolo Zeme

Peter Minárik

Asteroid s dĺžkou viac ako 190 metrov by už o niekoľko hodín mal preletieť okolo našej planéty. NASA tento asteroid objavila v roku 2017 a patrí k potencionálne nebezpečným vesmírnym telesám.

NASA sleduje obrovský vesmírny kameň, ktorý by na začiatku týždňa mal ,,prefrčať,, okolo našej planéty. Ide o asteroid s označením 2017 XC62 a široký je zhruba 190 metrov, čo je pre porovnanie 2x viac ako Socha slobody.

Tento obrovský asteroid by mal okolo našej planéty preletieť s rýchlosťou zhruba 15 290 km/h a i keď jeho vzdialenosť je pomerne veľká, predstavuje potencionálne nebezpečenstvo.

Potencionálne nebezpečné telesá

Všetky vesmírne telesá, ktoré preletia okolo našej planéty vo vzdialenosti menej ako 4,65 milióna km sú klasifikované ako potencionálne nebezpečné.

Takéto rýchlo sa pohybujúce telesá dokážu už i pri malej zmene trajektórie ohroziť našu planétu a preto sú považované sa potencionálne nebezpečné.

Asteroid 2017 XC62 by sa však nemal odkloniť a okolo našej planéty by mal preletieť vo vzdialenosti 4,4 milióna km.

Záchrana planéty neexistuje

Asteroidy sú veľmi pozorované objekty, keďže dokážu v prípade zrážky so Zemou výrazne zmeniť život na našej planéte, pričom ani v roku 2022 neexistuje žiadna ochrana našej planéty pred týmito vesmírnymi telesami.

Riaditeľ firmy SpaceX Elon Musk túto skutočnosť celkom jednoznačne vyjadril v jednom zo svojich starších tweetov: „Veľký kameň nakoniec zasiahne Zem a momentálne nemáme žiadnu obranu.“

NASA však už skúma možné obranné metódy. Nedávno spustila misiu Double Asteroid Redirection Test - DART. DART je vôbec prvá misia venovaná skúmaniu a demonštrácii jednej metódy vychýlenia asteroidu zmenou pohybu asteroidu vo vesmíre. Jedna z lodí DART by mala v septembri doraziť k testovaciemu asteroidu Dimorphos a otestuje sa, či ho dokáže vychýliť z plánovaného kurzu.

Naposledy zasiahol asteroid našu planétu v roku 2013 v Rusku, keď v atmosfére explodoval 17-metrový asteroid.

Posledný dopad veľkého asteroidu je datovaný na rok 1908 nad riekou Podkamennaya Tunguska v Rusku, čo sa stalo známym ako Tunguská udalosť. V okolí výbuchu boli pováľané stromy do vzdialenosti až 40 km. Ešte 300 km od epicentra tlaková vlna vyrážala okná a následne sa tlaková vlna prehnala cez celý svet. Zaujímavosťou je, že obrovský kúdol prachu a úlomkov spôsobil rozptyl svetla, takže jasno zostávalo aj po západe slnka. Viac ako týždeň po udalosti sa v Londýne dali čítať noviny o polnoci.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd