Atlantik na francúzske pobrežie vyplavil stovky mŕtvych delfínov. Ide o raritný úkaz

Dominik Cenkner

Atlantický oceán za posledné týždne vyplavil na brehy Francúzska stovky mŕtvych delfínov. Je ich výrazne viac, ako býva zvykom.

Atlantický oceán od Vianoc do polovice januára na francúzske pobrežie vyplavil takmer tristo mŕtvych delfínov. Niektoré dni sa našlo aj dvadsať tiel. Denník Le Monde poznamenáva, že mnohé zo zvierat majú zranenie od rybárskych lodí a ich vybavenia.

„Na väčšine delfínov sú stopy po zachytení do rybárskeho vybavenia,“ konštatovali vedci z observatória Pelagis. Tí tieto živočíchy skúmali a u niektorých vykonali pitvu.

Delfíny sú vo Francúzsku aj v Európe chránení a zákon trestá ich lov, zohavenie alebo odchyt. Toleruje síce „náhodné zachytenie do rybárskeho náčinia“, rybári ho ale musia hlásiť úradom.

Súčasné obdobie nadmernej úmrtnosti je podľa expertov nielen „intenzívne“, ale aj „obzvlášť skoré“. Mŕtve delfíny totiž síce končia na francúzskych plážach každoročne, obvykle ale až vo februári. Počty delfínov na plytčine závisia aj od počasia, najmä od smeru vetra.

Obviňujú rybárov

Francúzska pobočka neziskovej organizácie Sea Shepherd je presvedčená, že nájdené zvieratá s vyvrátenými vnútornosťami sa stali obeťou rybárov. Tí sa ich mali neúspešne pokúsiť nechať zmiznúť v hlbinách oceánu.

Organizácia je pripravená podniknúť právne kroky. Aj tým chce na úhyny delfínov upozorniť.

„Zákon počíta s vysokými pokutami pri neohlásení stretu so zvieraťom. Pokiaľ viem, tak za to ale žiadny rybár nebol stíhaný. Panuje úplná beztrestnosť,“ uviedla ekologická aktivistka Lamya Essemlaliová zo Sea Shepherd.

Od začiatku decembra 2020 do konca apríla 2021 nahlásili rybári 84 prípadov nechcených odchytov delfínov. Za rovnaké obdobie organizácia Pelagis a jej spolupracovníci evidovali na deväť stoviek delfínov uviaznutých na plytčine. Na dne oceánu ich podľa odhadov odborníkov skončilo až päťkrát toľko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd