Austrália prežila druhý najteplejší deň v histórii meraní. Teplota atakovala +51 °C

Dominik Cenkner

Na južnej pologuli, kam patrí aj Austrália, prežívajú momentálne leto. Práve v Austrálii v týchto dňoch stúpajú teploty mimoriadne vysoko. Len včera tam dorovnali 62-ročný rekord.

Do austrálskeho vnútrozemia už niekoľko dní po sebe prúdi teplý tropický vzduch. Deje sa tak okolo oblasti nízkeho tlaku vzduchu.

V púštnom prostredí, za svitu letného slnka, sa tento vzduch rýchlo prehrieva. Počas včerajšieho (13.1) dňa tak na území Južnej Austrálie, Nového Južného Walesu, Queenslandu, Severného teritória či Západnej Austrálie, stúpala teplota poriadne vysoko.

Zväčša išlo o rozmedzie od +40 °C do +45 °C. Ojedinele však teplomer ukazoval aj +46 °C a viac.

V tejto oblasti teplota nad +40 °C vystúpila v histórii len v dvoch krajinách, v tých najväčších. Išlo o Nový Zéland, kedy napr. v meste Rangiora namerali 7. februára 1973 +42,4 °C, a spolkový štát Južná Austrália, kde v mestečku Oodnadatta sa 2. januára 1960 ortuť teplomera vyšplhala na +50,7 °C.

Dorovnanie 62 ročného rekordu

Rovnakú hodnotu ako v spomínanom roku 1960 namerali v Západnej Austrálii aj včera, 13. januára. Stalo sa tak v pobrežnom mestečku Onslow.

zdroj: BBC
zdroj: BBC

Približne 800 obyvateľov sa už ráno zobúdzali do teplého dňa. O 6:30 h, približne 45 minút po východe slnka, tam teplomer ukazoval +30,2 °C.

Na pravé poludnie, teda o 12:28 h, teplomer ukazoval už +47,5 °C. O pár hodín na to došlo k dorovnaniu 62-ročného rekordu. Teplota tam vystúpila na +50,7 °C.

Chýbala tak len desatinka na to, aby sa prepisovali rekordy. Aj tak však Austrália zažila druhý najteplejší deň v histórii meraní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd