Austráliu trápia požiare. Znečistený vzduch z dymu dosahuje rekordy

Austráliu trápia požiare. Znečistený vzduch z dymu dosahuje rekordy
Ľubomír Franko

Suché a veterné počasie trápia aj naďalej juhovýchode Austrálie. Jeden z najteplejších novembrov v histórii a extrémne sucho napomáhajú rozsiahlym požiarom, ktoré vo výraznej miere znečisťujú ovzdušie.

Silný vietor aj naďalej trápi juhovýchod Austrálie, kde je počas posledných týždňov aj mimoriadne sucho. Už niekoľko týždňov trápia štát Nový Južný Wales rozsiahle požiare.

Satelitná snímka z 5. decembra 2019, foto: NASA
Satelitná snímka z 5. decembra 2019, foto: NASA

V štáte museli počas včerajšieho dňa vydať varovania pred požiarmi až pre 6 oblastí, vrátane rozsiahle požiaru v Gospers Mountain, ktorý zachvátil už 230-tisíc hektárov.

O niečo južnejšie od Gospers planie ďalší požiar s názvom Darling Downs. Dym z tohto požiaru sa dostáva vysoko do atmosféry a silný vietor vanúci na východ ho dostáva až do oblasti Sydney.

foto: Philippa Bateman
foto: Philippa Bateman

V Sydney sa okrem silného vetra očakáva aj inverzné počasie, čo spôsobí, že dym sa nebude rozptyľovať, no bude sa udržiavať nad mestom. V najväčšom austrálskom meste majú už teraz veľmi zlý vzduch, dokonca zaznamenali najvýraznejšiu a najdlhšiu sériu dní s mimoriadne znečisteným vzduchom v histórii. 

Na pomoc proti rozsiahlym požiarom odrazilo už aj 21 špecialistov na hasenie požiarov z Kanady.

Počasie bude požiarom priať aj naďalej. Minimálne do nedele bude v pobrežných oblastiach fúkať vietor v nárazoch až okolo 100 km/h. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd