Austrálske požiare môžu mať dohru: Dym stúpa do atmosféry

Austrálske požiare môžu mať dohru: Dym stúpa do atmosféry
Veronika Salayová

Vo východnej a južnej Austrálii už tri týždne zúria stovky lesných požiarov. Mohutný dym z požiarov stúpa do atmosféry a vzniká tam väčšie množstvo čierneho uhlíka, čo môže mať negatívny dopad pre všetky živé organizmy na Zemi.

Satelity z NASA zachytili, že husté dymové oblaky vychádzajú z Nového Južného Walesu  a Queenslandu. Dym prechádza cez Tichý oceán a pohybuje sa smerom k južnému Atlantiku.

Podľa vedcov sa dymové oblaky z austrálskych požiarov zvýšili v atmosfére až na 12 až 13 kilometrov, čo je nezvyčajne vysoko pre požiare.

Keďže požiare „konzumujú“ drevo, vegetáciu, domy a ďalšie materiály, emitujú veľa plynov a častíc, vrátane oxidu uhoľnatého, oxidu uhličitého, uhľovodíkov, oxidov dusíka, organického uhlíka.  Čierny uhlík je typ aerosólu, ktorý je obzvlášť nebezpečný pre ľudí a zvieratá, pretože častice sú dostatočne malé na to, aby sa dostali do pľúc a krvného obehu.

Keď takéto aerosoly a iné znečisťujúce látky vystúpia vysoko do atmosféry, ich účinky sa môžu šíriť po oceánoch a kontinentoch a môžu tam zotrvať týždne až mesiace. 

Okrem nepriaznivého dopadu na zdravie všetkých živých organizmov môže čierny uhlík stmavovať sneh a ľad, čím sa urýchli ich topenie. 

V atmosfére môžu častice a plyny absorbovať alebo blokovať slnečné svetlo, ovplyvňovať tvorbu oblakov a zvyšovať alebo znižovať zrážky. Ak sú dymové oblaky vo veľkom množstve, môžu mať vplyv aj na celkovú klímu.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd