Autentické zábery: Ľudia vidia medvede v okolí Kremnice každý deň

967 01 Kremnica, Slovensko Veronika Salayová

V Kremnických vrchoch sa za posledné obdobie veľmi rozšírili medvede. Dokazujú to aj mnohé autentické zábery, kedy obyvatelia buď medveďa stretli, alebo ich zachytili snímky z fotopasce. 

Výskyt medveďov a ich pohyb v blízkosti ľudských obydlí je v obciach Kunešov, Krahule a Nevoľné v okolí Kremnice čoraz intenzívnejší. Túto informáciu potvrdili aj starostovia obcí a pracovníci poľnohospodárskych stredísk, ktorí pasú na okolitých lúkach svoj dobytok. 

Stret s medveďmi monitorujú aj poľovníci, ktorí taktiež zachytili v oblasti Kremnických vrchov väčší počet medveďov. V okolí Kunešova napríklad poľovníci evidujú až 16 rôznych jedincov.

Medvede vidia prakticky každý večer

Mnohí obyvatelia v okolí Kremnice medvede stretli vo svojom blízkom okolí napríklad na prechádzke na lúke či ceste, ale medvede sa pohybovali aj po záhrade rodinných domov. 

Starosta Krahúľ Miroslav Schwarz pre TASR potvrdil, že medvede aj s mláďatami sa pri obci objavujú prakticky každý večer.

S medveďmi sa pri svojej práci stretajú aj pastieri kráv a oviec, pracujúci v poľnohospodárskom stredisku. Tí pomocou fotopasce zachytili mnohé autentické zábery pohybu medveďov po lúkach pri obci Nevoľné, na ktorých pastieri pasú svoje stádo.  

Medvede eviduje čoraz viac lokalít

Počet hlásení o pohyboch medveďov v Kremnických vrchoch každým dňom pribúda. Táto téma ešte viac zarezonovala po nedávnej informácií z pondelka 14. júna o smrti 57-ročného muža po útoku medveďa v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej. Závery už potvrdili aj výsledky pitvy.

Okrem obcí v Kremnických vrchoch medvede často registrujú aj v Jasenskej doline, v obciach Sučany a Šútovo v Martinskom okrese, v Očovej v okrese Zvolen, v Krivanoch v Sabinovskom okrese či v Pribyline v okrese Liptovský Mikuláš, dopĺňa slovenská agentúra.

Zatiaľ okolité dediny neevidujú žiadne škody na majetku spôsobené medveďmi ani žiadne zranenia a pod.

Pozrite si autentické zábery medveďov, ktoré sa podarilo zachytiť z Kremnických vrchov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd