Až cez +20°C pôjdu teploty dnes a zajtra. Kde sa vyskytnú búrky ?

Peter Minárik
Pred nami je mimoriadne teplý záver pracovného týždňa. Nasledujúce dni však neprinesú len teplé, ale aj búrlivé počasie so zrážkami.

Na našom území zažívame veľmi príjemné teploty, ktoré sú až atypické pre marec a charakteristické sú skôr pre mesiac máj. Teploty sa šplhajú k hranici +20°C a túto hranicu v nasledujúcich dňoch takmer určite zdolajú. Počasie však nebude ustálené a slnečné. Už v stredu a vo štvrtok sa ozvú popoludňajšie búrky.

Teplý vzduch v kombinácii s frontom

Do našej oblasti aktuálne prúdi teplý vzduch od juhozápadu, ktorý sa k nám dostáva po okraji rozsiahlej oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktorej stred sa presúva z Britských ostrovov nad severné Španielsko. V rámci tohto teplého vzduchu postúpi nad naše územie počas stredy studený front, ktorý sa priamo nad nami bude vlniť.

Zvlnený studený front bude oddeľovať teplotne výrazné vzduchové hmoty a súčasne prítomnosť frontu zabezpečí búrkam potrebnú dynamiku. Tie sa vyskytnú najmä v stredu a vo štvrtok.

Najmenej búrok bude na západe

V priebehu stredy by sa malo na celom našom území zamračiť a najmä na severe hrozia zrážky. Vzduch sa na našom území bude labilizovať a to predovšetkým v juhovýchodnej časti územia. Hodnoty CAPE sú jeden z najdôležitejších parametrov pri tvorbe búrok.

Najväčšia pravdepodobnosť búrok počas stredy ja v oblasti Oravy, Liptova, Spiša a Gemera. Búrky vy však nemali byť sprevádzané výraznejšími nebezpečnými sprievodnými javmi. 

Počas štvrtka je už situácia s búrkami o niečo zložitejšia. Búrky by už nemali byť také organizované ako počas stredy a ich najpravdepodobnejší výskyt je vo východnej polovici nášho územia. 

Teploty pôjdu nad +20°C

Teploty budú každým dňom na našom území stúpať. Najteplejšie by malo byť vo štvrtok a v piatok. To by sa teploty mali vyšplhať na +16 až +23°C, no nie je vylúčené, že ojedinele pôjdu teploty aj vyššie.

V priebehu víkendu by sa malo prechodne ochladiť. Teploty však aj v nasledujúcom týždni budú pomerne vysoké a nadpriemerné na súčasnú ročnú dobu.

Viac o vývoji počasia do konca marca si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd